IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви да изпрати най-добрата си седмица от март насам

Очаква се поскъпването да е от 13% за периода

10:27 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът е напът да запише една от най-добрите си седмици за годината, подкрепен от спекулациите, че евентуалното пускане на спот борсово търгувани фондове ще е източник на търсене за дигиталната валута, съобщава Bloomberg.

Минути преди 10 ч. българско време монетата се задържа на прага от 30 хил. долара, поевтинявайки само леко за последното денонощие. За седмицата обаче се очаква поскъпването да е от 13%, което е най-голямото за периода от март насам. По-малки монети като рипъл, кардано и солана също са на червено в петък.

Седмично изменение на цената на биткойна. Графика: Bloomberg LP Седмично изменение на цената на биткойна. Графика: Bloomberg LP

Изненадващата заявка на BlackRock от 15 юни за пускане на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF), както и подобни намерения от други играчи, стана причина за вълнението на пазара. Досега американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) се съпротивляваше на подобни фондове, но авторитета на най-големия мениджър на активи в света може да наклони везните.

„Одобрение би оказало значителен ефект върху пазарната структура на биткойна, тъй като ще намали бариерите за предлагане на експозиция от финансови консултанти“, коментира Ветле Лунде, старши анализатор на K33 Research.

Отделно за подобреното настроение допринесе и пускането тази седмица на криптоборсата EDX Markets, подкрепена от фирми като Citadel Securities, Fidelity Digital Assets и Charles Schwab Corp.

Вероятно все още има лоши регулаторни новини. Но дългосрочната прогноза изглежда изключително силна.
Мат Хоугън
главен инвестиционен директор на Bitwise Asset Management Inc.

Всичко това, поне засега, засенчва продължаващата кампания на американските регулатори срещу сектора и заведените по-рано този месец от SEC дела срещу Binance и Coinbase.

„Вероятно все още има лоши регулаторни новини“, коментира главният инвестиционен директор на Bitwise Asset Management Inc. Мат Хоугън. „Но дългосрочната прогноза изглежда изключително силна“, допълва той пред Bloomberg Television.

„Търсим значима промяна на наратива“, коментира Ноел Ейксън, автор на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“. „Става по-специфичен за криптовалутите и това е положително развитие на много фронтове“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още