IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът поскъпна над 30 хил. долара заради ETF оптимизма

Повишението е по-голямо от 13-процентния ръст на индекс, покриващ 100-те най-големи виртуални монети за същия период

10:46 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се задържа над прага от 30 хил. долара на фона на растящия интерес към борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи в спот пазара на токена – продукти, на каквито американските регулатори досега обръщаха гръб.

Минути преди 10 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 5% за денонощието до 30 238 долара. Тя поскъпна с 22%, откакто BlackRock Inc. подаде изненадващо искане на 15 юни за пускане на такъв ETF пред Комисията по ценните книжа и борсите (SEC).

Повишението е по-голямо от 13-процентния ръст на индекс, покриващ 100-те най-големи виртуални монети за същия период. Представянето на биткойна също така се отделя и от това на акциите, превръщайки краткосрочната корелация между токена и технологичния индекс Nasdaq 100 в отрицателна за първи път от 2021 г.

Краткосрочната корелация между биткойна и Nasdaq 100 е отрицателна за първи път от 2021 г. Графика: Bloomberg LP Краткосрочната корелация между биткойна и Nasdaq 100 е отрицателна за първи път от 2021 г. Графика: Bloomberg LP

Отделно от BlackRock – най-големия мениджър на активи в света – Invesco, WisdomTree и Bitwise са заявили сходни планове през последните дни. Досега SEC се съпротивляваше на такива фондове заради риск от измама или манипулация на спот пазара. Но позицията и подходът на BlackRock предизвикаха спекулации, че комисията в крайна сметка може да бъде удовлетворена.

Искането на BlackRock и инвеститорските „очаквания за повече стимули в Китай“ за подпомагане на икономиката подкрепят биткойна, коментира в бележка Тони Сикамор, пазарен анализатор към IG Australia Pty.

Настроенията на криптопазара получиха тласък и от пускането тази седмица на борсата за дигитални активи EDX Markets, подкрепена от компании като Citadel Securities, Fidelity Digital Assets и Charles Schwab Corp.

Преди този последен пик на оптимизъм действията на SEC срещу ключови борси и засилването на надзора в сектора като цяло помрачаваха настроенията и допринасяха за намалената ликвидност на пазара. Американският регулатор заведе дела срещу Binance Holdings и Coinbase Global, като през това време определи редица криптовалути за нерегистрирани ценни книжа.

Сред другите притеснения остава и възможността за по-продължително затягане на паричната политика, както и сигналите, че биткойнът може скоро да се окаже на територията на свръхпокупката.

От началото на годината цената на биткойна се възстановява с 83%, след като разпродажбите от 2022 г. изтриха 1,5 трлн. долара от пазара на дигитални активи. За момента монетата е с около 39 хил. долара под пика си от 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още