IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Binance иска да дерегистрира подразделението си в Кипър

Мярката означава, че Binance няма да може да набира директно клиенти в Кипър или да осигурява услуги във или от страната

12:38 | 15.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоборсата Binance Holdings Ltd. е поискала да извади местното си кипърско подразделение от списъка на легализираните доставчици на услуги за дигитални валути. Причината е, че компанията планира да смени фокуса на усилията си към други места в Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Binance Cyprus Ltd. – подразделение, което бе вкарано от Комисията по ценните книжа и борсите на Кипър в списъка с криптодоставчиците през октомври 2022 г., е обект на оценка след поискано дерегистриране от регулатора, става ясно от сайта на комисията.

Регистърът следи криптокомпаниите за това дали прилагат кипърското законодателство за борба с прането на пари.

Мярката означава, че Binance няма да може да набира директно клиенти в Кипър или да осигурява услуги във или от страната. Това ще е така поне докато европейското законодателство за криптокомпаниите не влезе напълно в сила и не позволи на компаниите да упражняват дейност навсякъде, след като имат регистрация само на едно място в блока. Очаква се т. нар. MiCA да влезе в сила от януари 2025 г.

Binance има регистрации още и във Франция, Испания и Италия в Европа. Говорител на борсата е заявил за Bloomberg, че решението е взето, за да се постави фокус „върху по-малко регулирани субекти в ЕС, особено нашите по-големи регистрирани пазари, където вече имаме стабилно присъствие“.

Платформата и нейният главен изпълнителен директор Чанпън Джао са съдени от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, както и от Комисията за търговия със стокови фючърси, обвинявайки ги в злоупотреба с клиентски средства и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още