IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативни криптомонети за над 100 млрд. долара са под пара

Трудни времена настанаха за алткойните. Несигурността царува

13:45 | 13.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Няколко алткойни – термин, включващ повечето криптовалути с изключение на двете най-разпространени биткойн и етер – влязоха в мрежата от съдебни дела на американските регулатори срещу борсите Binance и Coinbase миналата седмица, нанасяйки удар по стойността им, пише Ройтерс в материал.

А ударът бе голям. Над 50 криптовалути на стойност над 100 млрд. долара общо, съставляващи около 10% от целия пазар, сега се смятат от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) за ценни книжа, показват данни на CCData.

Сред водещите примери са солана, полигон и кардано, чиито цени потънаха с между 23% и 32%.

„Класификациите като ценна книга ще се отразят на всички американски криптоборси, което ще доведе до принудително закриване на различни (търгувани) двойки алткойни“, коментира Ветле Лунде, старши анализатор на K33 Research.

Промяната в цената на криптовалутите от 5 юни, когато SEC заведе дело срещу BInance. Графика: Reuters Graphics Промяната в цената на криптовалутите от 5 юни, когато SEC заведе дело срещу BInance. Графика: Reuters Graphics

Тепърва предстои да стане ясно дали американският съд ще приеме класификацията на SEC, но ефектът вече е налице: Robinhood Markets вече обяви, че ще премахне солана, кардано и полигон от платформата си. Пазарните участници очакват други борси също да последват примера.

Това ще направи по-скъпоструващо както управляването на индивидуалните токени, така и листването им на борсите.

„Ценните книжа могат да бъдат търгувани само от брокери и само на регулирани борси, и само с клирингова къща и посредник по прехвърлянията и физически сертификати“, коментира Раян Расмусен, анализатор на Bitwise Asset Management, по време на събитието Global Markets Forum. „Със сигурност ще бъде пречка пред борсите“, допълва той.

Класификацията на SEC вероятно ще удари инвестиционния интерес и към блокчейните на съответните токени като солана и кардано – използвани за развитието на децентрализирани финанси и други апликации, посочват пазарните играчи.

„Това може фундаментално да навреди на способността им да набират финансиране от САЩ“, посочва Лукас Кийли, главен инвестиционен директор на платформата за дигитални инвестиции Yield App. Според него това вероятно ще се отрази на включването както на разработчици, така и на потребители.

Cardano Foundation и Solana Foundation са заявили пред Ройтерс, че не са съгласни с класификациите на SEC, че токените са ценни книжа в рамките на американското законодателство, но очакват да работят с регулаторите за намирането на повече яснота. От Polygon Labs са отказали коментар.

На биткойн фронта нищо ново

Големите пушки на криптовалутите са учудващо тихи.

Биткойнът и етерът не присъстват в делата на SEC, нито пък стейбълкойни като тетер и USC Coin. Двете водещи криптовалути са съответно надолу в цената с 4,5% и 8%, откакто регулаторът заведе първото си дело преди седмица, което показва, че инвеститорите все още изпитват притеснения по отношение на криптовалутите.

„SEC не каза, че биткойнът, етерът или стейбълкойните като цяло са нерегистрирани ценни книжа, а тези активи представляват поне 75% от общата пазарна капитализация на криптовалутите“, коментира Алекс Торн, мениджър в Galaxy Digital.

Мнозина инвеститори имат склонността да се обръщат към биткойна във времена на несигурност, приемайки монетата за относително убежище – и този път не прави изключение. Делът на биткойна от целия криптопазар нарасна до 47,6% от 45% преди делата, показват данни на CoinMarketCap.com.

Според икономиста Ноел Ейксън пазарните данни сигнализират, че дългосрочните притежатели на биткойни са все така непреклонни.

Сред трейдърите на биткойни тези, които са държали монетите си под пет месеца, са най-активни по време на търговията през миналата седмица, допринасяйки за 76,4% от депозитните обеми, показват данни на фирмата Glassnode. В същото време инвеститорите, които са държали монетите си за повече от пет месеца, са били относително спокойни и отговарят за едва 1,9% от депозитните обеми.

Но може би не всичко е толкова мрачно за притиснатите алткойни, поне според някои пазарни наблюдатели, които смятат, че поевтиняването може да привлече инвеститори, търсещи стойност.

Инвестиционните продукти, проследяващи алткойните, наблюдават положителни – макар и малки – нетни потоци тази година за разлика от биткойна и етера, показват данни на Coinshares от понеделник.

„Алткойните (...) представляват активи, които остават в много по-ранни етапи на развитие в сравнение с биткойните, като инвеститорите са склонни да ги поставят под съмнение, задържайки инвестицията си, надявайки се, че те ще се реализират“, коментира анализаторът на CoinShares Джеймс Бътърфийлд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Ivan N. то щото има нещо общо между двете... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Ivan N.
преди 1 година
Малко по малко разчистват пътя за CBDC... Искат да осакатят сектора на крипто, за да няма конкуренция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още