IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопазарът губи от своето 24/7 очарование за сметка на работната седмица

Секторът е станал по-малко „денонощен“ и повече фокусиран към традиционните часове за търговия, показват данни на Kaiko

13:37 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една от основните характеристики на криптовалутите е това, че се търгуват денонощно и всеки ден. Сега обаче пазарът – заради някои скорошни промени в индустрията – се фокусира доста повече върху стандарта от понеделник до петък.

Благодарение на закриването на Silvergate Exchange Network (SEN) на Silvergate Capital в САЩ и платежната мрежа в реално време за криптокомпании Signet на Signature Bank пазарът е станал „по-малко 24/7“, посочват от изследователската компания Kaiko, цитирани от Bloomberg. Среднодневните търгувани обеми през уикенда са намалели с 10%, докато през седмицата нарастват с 16%.

„Динамиката определено се променя. Криптопазарите стават по-малко 24/7 сега, най-вече в САЩ със закриването на SEN и Signet“, коментира Конър Райдър, изследовател на Kaiko. „Маркет мейкърите са принудени да използват повече традиционни канали за плащане, които не са отворени през почивните дни, така че сега виждаме да се осъществява повече обем през седмицата“, коментира той.

Райдър добави също, че „това е едно от непреките последствия от регулаторната среда в САЩ и можем да видим, че фирмите, които приоритизират денонощните сетълменти се местят в чужбина при по-приятелски настроени юрисдикции“.

Платежната платформа на Silvergate беше ключова – наричаше се „сърцето“ на услугите за криптоклиенти на банката. Системата предлагаше на потребителите възможността да си прехвърлят пари денонощно под надслова „Довиждане на традиционните часове за банкиране. Здравей, 24/7“. Silvergate и Signature се сринаха през март в разгара на кризата в банковия сектор отвъд Океана.

Мнозина от наблюдателите на пазара бяха фокусирани върху търгуваните обеми криптовалута и ликвидността. Обемите пресъхнаха след поредицата фалити на ключови играчи в сектора от миналата година, като инвеститорите на дребно започнаха да напускат с понижаването на цените отпреди това. Някои измерители показват, че обемите наскоро са достигнали най-ниското си равнище от 2020 г.

Binance, най-голямата криптоборса в света, миналата година представи търговия без такси на редица пазарни двойки. Това помогна да натрупа повече от 20% пазарен дял, посочват от Kaiko. Но през март тази година борсата спря това предложение за 13 биткойн двойки, въпреки че запази офертата за двойката биткойн – TrueUSD (стейбълкойн обезпечен с щатски долари), която е най-голямата търгувана двойка на борсата.

След като Binance спря програмата си за търговия без такси, налице бе рязък спад на дневно търгуваните обеми биткойн. Други фактори също оказаха ефект.

„Ликвидността пресъхва на пазарите и това ще проличи най-много в най-волатилните класове активи, които разчитат на ликвидността най-много“, посочва Мат Мискин, съглавен инвестиционен стратег на John Hancock Investment Management. „А криптовалутите са място, където ликвидността е огромен фактор. Това е нещо, което може да донесе слабост за криптосектора с напредването на годината“, допълва той.

Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“, е съгласна, че търгуваните обеми през уикенда намаляват след закриването на SEN. Това „подчертава колко ключови платежните канали са за функционирането на пазара“, посочва тя.

Въпреки това тя посочва, че търгуваните през почивните дни обеми все още са достатъчно големи, което предполага, че остава налице значително търсене за търговия през това време въпреки премахването на ключова мрежа за трансфер на средства.

„Тази 24/7 характеристика на криптопазарите, която се появи спонтанно с първите борси, ще разпали дебата около компромиса между по-голяма гъвкавост и винаги активни пазари и по-добър баланс между работа и личен живот и принудителна почивка“, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още