IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След достигането на 30 хил. долара предстои ли нов бум за биткойна?

Въпреки подобряване на настроенията обещаващото възстановяване на биткойна може би няма да е достатъчно, за да оправи щетите от миналогодишните скандали

07:45 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Може би виждаме случай на изтощение от страна на продавачите, комбиниран с подновен бичи наратив след банковите кризи, а всичко това е смесено с като цяло ниска ликвидност, която помогна на цената на биткойна в посока нагоре“, заяви на свой ред Клара Медали, директор на изследователската компания Kaiko.

Въпреки помрачените настроения и несигурността напредъкът в еволюцията на индустрията продължи. Миналата седмица етериумът приключи видно успешна актуализация на своята мрежа. Т. нар. подобрение Шанхай, което позволява на инвеститорите да теглят етери, които са били заключени в системата за нейното гарантиране, може да привлече милиарди долари към етера дори и на фона на недоверието на председателя на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) Гари Генслър. Цената на етера отново се върна над 2000 долара миналата седмица за първи път от шест месеца насам.

Етерът поскъпва, но не успява да догони биткойна. Графика: Bloomberg Етерът поскъпва, но не успява да догони биткойна. Графика: Bloomberg

„Не мисля, че има мания или удовлетворение на 30 хил. или 40 хил. долара, но все пак зад кулисите има тих напредък“, коментира Саймън Тейлър, ръководител на звеното за стратегии на Sardine, стартъп за превенция на измами, чиито клиенти са финтех и криптокомпании.

Макрокартината също се е променила, евентуално за по-добро. Преди година Федералният резерв и другите водещи централни банки тепърва започваха това, което впоследствие се оказа серия от покачвания на лихвените проценти, които обърнаха дългогодишни политики на лесни пари. С приближаването на края на цикъла на това парично затягане условията може отново да се окажат назрели за криптобум.

Един от големите въпроси е този колко ентусиазирани ще са институциите от традиционните финанси занапред и дали ще са склонни да заемат ролите, играни някога от провалилите се криптокомпании като FTX. Има някои сигнали, че може би, точно това се случва. Nasdaq Inc., например, очаква услугата му за управление на дигитални активи за заработи до края на второто тримесечие.

В по-дългосрочен план до 2030 г. до 5 трлн. долара може да преминат към нови форми на пари като дигитални валути на централни банки или стейбълкойни, показва проучване на Citigroup. Други традиционни финансови активи на стойност още 5 трлн. долара може да бъдат токенизирани, което ще подпомогне по-масовото приемане на блокчейн технологиите, става ясно още от доклада.

Според Майкъл Пюрвс, главен изпълнителен директор на Tallbacken Capital Advisors, прагът ще е по-висок този път за институционалните инвеститори, като се има предвид, че ролята, която криптовалутите трябва да играят в портфолио, е подвижна мишена. Въпреки че бе обявен за защита от инфлацията – като интернет злато – биткойнът вместо това се срина по време на едно от най-големите покачвания на потребителските цени от 80-те насам.

„Институциите започнаха да приемат биткойна насериозно, след като проби 20 хил. долара през 2020 г. и изиграха ключова роля в последвалото рали до 69 хил. долара“, отбелязва Пюрвс в бележка до клиенти. „Но този път дългосрочната му история за това, че не може да предлага диверсифициране на портфолиото, ще натежи силно върху институциите, които най-вероятно имат по-големи главоболия“, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още