IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След достигането на 30 хил. долара предстои ли нов бум за биткойна?

Въпреки подобряване на настроенията обещаващото възстановяване на биткойна може би няма да е достатъчно, за да оправи щетите от миналогодишните скандали

07:45 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато цената на биткойна потъна от около 30 хил. долара до под 20 хил. долара за малко под седмица миналата година, съоснователят на Three Arrows Capital Су Джу заяви, че това е бил „пиронът в ковчега“ за хедж фонда, посочва Bloomberg в материал.

Превъртаме лентата до днес и най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се върна обратно по пътя от 20 хил. до 30 хил. долара през последния месец. Но индустрията все още е бледа сянка на това, което монетата бе последния път, когато прекрачи този праг. И това е така, защото още кепенци бяха спуснати по време на домино вълната от фалити, които последваха Three Arrows: Voyager Digital, Celsius, FTX, Blockfi, Genesis Global и други някога обещаващи стартъпи.

И макар да е очевидно, че настроението е подобрено спрямо апокалиптичните вълнения от миналата година, обещаващото възстановяване на биткойна няма да е достатъчно само по себе си, за да оправи щетите от скандалите.

„Настроението тук не изглежда сякаш последните няколко седмици означаваха, че може да се преструваме, че последните 10 месеца никога не са се случили“, коментира Оливър Линч, главен изпълнителен директор на платформата за търговия Bittrex Global, в кулоарите на криптоконференция в Париж. „Но със сигурност има усещане, че, може би, това сигнализира приключване с тези скандали и ще можем да се върнем обратно към преценяването – и оценяването – на криптовалутите без целия шум около слуховете и закононарушенията“, допълни той.

Мнозина от инвеститорите на дребно, които бяха опарени от миналогодишното потъване на цените, изглежда сега ближат рани, вместо да поемат нови рискове, тъй като количествата пари в проекти от сегмента на децентрализираните финанси (DeFi) остават сподавени. И макар че пълната стойност на монетите, заключени в DeFi проекти, да се е повишила с над 25% от началото на януари, с размер от около 50 млрд. долара все още е едва частица от пика от 180 млрд. долара, достигнат през декември 2021 г., показват данни на сайта DeFiLlama.

В същото време хиляди работни места в индустрията бяха закрити и наемането на нови хора не се е възстановило. В знак на това, че предлагането на работна ръка надвишава търсенето, блокчейн проектът Concordium наскоро е получил над 350 кандидатури за няколко новооткрити работни места, обяви съоснователят и председател Ларс Сейер Кристенсен. „Сегментът е узрял до известна степен, осъзнавайки, че дървото на парите, достъпни допреди няколко години, е поизсъхнало“, коментира той.

Инвестициите от фирмите за рисков капитал са се забавили драстично. Частното финансиране за криптостартъпи в световен мащаб е намаляло до 2,4 млрд. долара през първото тримесечие, което е 80% спад спрямо абсолютния си връх от 12,3 млрд. долара през същия период на миналата година, според данни на PitchBook.

Финансирането с рисков капитал към криптостартъпите намалява. Графика: Bloomberg Финансирането с рисков капитал към криптостартъпите намалява. Графика: Bloomberg

„Голяма част от индустрията все още се намира в изчаквателен режим“, коментира Матео Данте Перучио, международен президент на компанията за управление на криптоактиви Wave Digital Assets. „Има насочване към качеството и печелившите са тези, които не бяха ударени от криптозимата“, допълва той.

Има и още един начин, по който последното движение нагоре е по-различно: забележителното рали от 83% на биткойна тази година не е повторено от нови монети. Етерът, който значително изпревари биткойна през 2020 г. и 2021 г., поскъпва със 71% от началото на годината. Индексът Bloomberg Galaxy DeFi Index, който проследява най-големите протоколи при децентрализираните финанси, е успял да възстанови само около една десета от миналогодишния си спад от 2000 пункта.

Последна актуализация: 07:31 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още