IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слуховете за Чанпън Джао не успяват да отместят биткойна от прага от 28 хил. долара

Значително поскъпване отбелязва доуджкойна, след като логото на Twitter бе заменено с изображение на кучето шиба ину

09:30 | 04.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се задържа под прага от 28 хил. долара във вторник на фона на непотвърдени слухове за съдбата на главния изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се търгува за 27 907 долара, което е поскъпване от 0,6% за денонощието минути след 8:30 ч. българско време. Инвеститорите, от своя страна, направиха това, което им се налага да правят през по-голямата част от последните няколко месеца: да анализират разнородна, понякога нелицеприятна, но винаги интересна информация, отбелязва CoinDesk.

Цената на биткойна се задържа около равнището от 28 хил. долара от средата на март.

„Настоящата ситуация за биткойна е доста положителна, това е реалността на терен“, коментира крипторейдърът и автор Глен Гудмън.

На свой ред цената на етера се задържа над 1800 долара, поскъпвайки с 1,6% до 1810 долара. Значително поскъпване отбелязва доуджкойна, след като логото на Twitter – компанията, която Илон Мъск придоби миналата година, бе заменено с изображение на кучето шиба ину, станало емблематично за доуджкойна. Цената на монетата прибавя 25,3% до 0,0979 долара, след като по-рано ръстът бе от над 35%, минавайки 10 цента за първи път от декември. Илон Мъск е почитател на доуджкойна и смята, че той би могъл да предоставя по-добра функционалност дори от биткойна.

В същото време влияние на пазарите оказват и непотвърдените слухове, че Интерпол има издадена червена бюлетина за издирването на основателя и главен изпълнителен директор на най-голямата криптоборса в света Binance Чанпън Джао, известен още и с прякора си CZ (от двете му имена, изписани на латиница, бел. ред.).

„Издадена е червена бюлетина за властите по света за откриването и предварителния арест на човек, очакващ екстрадиране, предаване или подобни правни мерки“, се казва на сайта на Интерпол. Нито от Binance, нито от Интерпол са отговорили на запитвания на CoinDesk. По-рано от сайта the Block съобщиха, че за тях от борсата са отрекли слуха.

Катализатор на слуховете е криптирано съобщение, съдържащо се в туит, който не е трябвало да бъде публичен.

„Червена бюлетина на Интерпол за CZ“ става ясно от туита на @cobie – следвана личност в криптопространството в Twitter. Текстът на съобщението е бил криптиран с SHA-256 хаш функцията – същата криптография, използвана при редица криптовалути, включително биткойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още