IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоликвидността пресъхва с изчезването на „туристите“

Разрастващият се регулаторен натиск в САЩ и проблемите на приятелски настроени към криптовалутите банки попариха ентусиазма на някои инвеститори

12:14 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По каквито и да е било критерии биткойн ликвидността остава ниска въпреки впечатляващото поскъпване през тази година.

Инвеститорите плащат повече за търговия заради разлики между очакваната цена на трансакция и цената, на която тя е изпълнена – знак за влошаваща се ликвидност, посочва анализаторът Конър Райдър от компанията за криптоанализи Kaiko. Колкото по-голяма е трудността при търговията, толкова по-изложени на волатилни ценови движения са инвеститорите.

Това може да се случи заради промяна в спреда "купува-продава" между времето, в което дадена сделка е обявена и изпълнена, или когато няма достатъчна дълбочина (способността на пазара на конкретна криптовалута да поддържа големи поръчки ("купува" или "продава"), без цената й да се променя значително, бел. ред.), за да подкрепя големи поръчки.

И макар възстановяването на цената на биткойна да го направи най-добре представящия се актив през първото тримесечие, разрастващият се регулаторен натиск в САЩ и проблемите на приятелски настроени към криптовалутите банки попариха ентусиазма на някои инвеститори.

„Това е по-показателно за институционалното нежелание за предлагане на ликвидност в това пространство“, коментира Райдър. Много криптокомпании не искат да се окажат приклещени в битката между американските регулатори и борсите, допълва той.

И макар че цените се възстановиха в началото на 2023 г., търгуваните обеми и ликвидността на криптопазара намаляха, измерени през последната година на фона на широко понижение на цените. Инвеститорите се отдръпнаха през този период, подплашени от поредица скандали. Анализаторите сега са особено съсредоточени върху по-малките инвеститори и как те може да реагират, тъй като са съществена част от системата, помагайки за движението на цените нагоре по време на ранния пандемичен бум на цените.

„Туристите определено си тръгнаха“, казва Марк Конър, ръководител на звеното за проучвания на мениджъра на дигитални активи 3iQ. „Ако се занимавате с това, трябва да разберете, че волатилността я има, не знаете накъде се движи ден по ден, но разбирате посоката, приемането и т.н.“, казва той.

Търгуваните спот обеми на най-популярните криптоборси също помагат за разказването на тази история. Binance, най-голямата платформа за търговия, в края на март отчете нормализирани обеми на 24-часова търговия от над 6 млрд. долара и месечни посещения от около 65 млн. За сравнение, Coinbase – втората по големина борса, отчита обеми на търговия от около 1,3 млрд. долара с приблизително 33 млн. месечни посещения, показват данни на CoinGecko и стойности, събрани от компанията.

Волатилен пазар

Търгуваните обеми на биткойна се сринаха, „което неминуемо създава условия за по-волатилен пазар“, коментира Фиона Синкота, старши анализатор по финансовите пазари на City Index. „Резкият спад на обемите означава, че е по-лесно големите поръчки да движат пазара на биткойна. Така че не бързайте, може да има още бурни движения“, допълва тя.

„Намаляващите обеми сочат към отслабващ апетит за биткойн при скорошните му по-високи равнища на фона на облекчени притеснения около банковия сектор и когато крипторегулациите са под светлините на прожекторите“, добавя Синкота.

През последните дни се появи новината, че американската Комисия за търговия със стокови фючърси е завела дело срещу борсата Binance и нейният основател Чанпън Джао заради предполагаеми нарушения на законодателството за търговия с деривати. Binance вече обяви, че не е съгласна с определенията на много от засегнатите въпроси в жалбата.

„Остава да видим как това дело ще се отрази на операциите на Binance“, заяви Страхиня Савич, ръководител на звеното за данни и анализи на FRNT Financial. „В този контекст статуквото при ликвидността в криптопространството не е било засегнато от обвиненията“, допълва той.

В понеделник цената на биткойна се задържа на ниво от над 28 хил. долара, като минути преди 12 ч. монетата поевтинява с 0,2% за денонощието до 28 345 долара. Етерът също поевтинява с 0,4% до 1813 долара. Рипълът обаче е на зелено с ръст на цената от 0,4%, както и карданото с 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още