IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков сектор изпраща сесията с ръст от 2,5% въпреки тревогите в САЩ

Общоевропейският измерител Stoxx 600 прибави 1,5%, като всички сегменти са на зелено

19:42 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Силна зелена вълна заля европейските пазари във вторник, като инвеститорите продължават да анализират последиците от фалита на Silicon Valley Bank и новите данни за щатската инфлация, съобщава CNBC.

Общоевропейският измерител Stoxx 600 прибави 1,5%, като всички негови сектори са на зелено.

Германският бенчмарк DAX пък прибави 1,8%, а френският CAC 40 1,9%, след като изтриха по около 3% всеки в понеделник.

Британският показател FTSE, от своя страна, нарасна с 1,2%, а италианският FTSE MIB с 2,4%.

Банковият сектор в рамките на Stoxx 600 нарасна с 2,5%, след като в предходната сесия отчете най-лошия си ден от година насам, предизвикан от проблемите на Silicon Valley Bank миналата седмица. В понеделник HSBC обяви, че ще купи британското подразделение на банката, предпазвайки всички депозити на вложителите.

Дори и акциите на Credit Suisse успяха да компенсират по-голямата част от загубите до края на сесията, приключвайки със спад от 0,8%. Понижението при тях стигна 5% по-рано в рамките на сесията, след като кредиторът обяви, че е открил „съществени слабости“ в процеса си по финансово отчитане за 2021 г. и 2022 г.

Европейските акции бяха подкрепени и от данните за американската инфлация. Общият индекс на потребителските цени за февруари отчете ръст от 0,4% на месечна и 6% на годишна основа, в синхрон с очакванията на Dow Jones. И двете четения са малко по-слаби от януарските данни за съответно 0,5% и 6,4%.

Основната инфлация, която изключва храните и енергийните източници, се е ускорила с 0,5% през февруари на месечна основа и с 5,5% на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още