IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът е напът да изпрати най-лошата си седмица от краха на FTX насам

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация падна под равнището от 20 хил. долара за първи път от януари

10:37 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът преживява най-лошата си седмица от ноември насам на фона на разпродажби на фондовия пазар, страхове за растящи лихвени проценти и увеличаващ се регулаторен натиск в САЩ.

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация падна под равнището от 20 хил. долара за първи път от януари, след като поевтиня с над 8% в четвъртък, съобщава Bloomberg.

Минути преди 10 ч. българско време цената на токена е 19 953 долара, което също е спад с около 8% за денонощието, показват данни на CoinDesk. Етерът поевтинява с 8,3% до 1409 долара. Рипълът и карданото изтриват от цената си съответно 5,4% и 3,1%.

Цената на биткойна през последната година. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната година. Графика: CoinDesk

Разпродажба на банкови акции в четвъртък разпали притесненията, че растящите разходи за кредитиране създават опасна икономическа и инвестиционна перспектива.

В същото време в Ню Йорк щатският регулатор заведе дело срещу популярната криптоборса KuCoin, като в процеса на съдебните действия заяви в съда, че етерът представлява ценна книга.

„Разпродажбата при криптовалутите изглежда, че е до голяма степен задвижвана от пазара на ценни книжа“, коментира Джон Торо, ръководител на звеното за търговия на борсата за дигитални активи Independent Reserve. По думите му ликвидацията на приятелски настроената към сектора банка Silvergate, както и предложението на президента Джо Байдън за серия данъчни увеличения за инвеститорите и американците с най-високи доходи също е помрачило настроенията на пазара.

Сред по-малките токени в центъра на вниманието бе НТ – монетата на борсата Huobi Global, която в четвъртък изтри над половината от стойността си, преди да компенсира загубите. В петък цената ѝ е с около 20% надолу за денонощието.

Роденият в Китай криптомагнат Джъстин Сун, съветник на Huobi, съобщи, че е създаден фонд на стойност 100 млн. долара за подобряване на ликвидността на платформата.

От началото на седмицата биткойнът губи около 11% от цената си – най-много от 23-процентното седмично понижение през ноември заради краха на криптоимперията на Сам Банкман-Фрийд.

Настроенията бяха помрачени след проблемите около Silvergate, както и заради позицията на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл, който заяви, че лихвите вероятно ще се увеличат повече от предварително очакваното.

Цената на биткойна в момента се движи малко над 200-дневната си пълзяща средна, която според анализаторите може да ограничи падането ѝ.

Монетата най-вероятно ще се търгува в долния край на диапазона 15,5-25 хил. долара, прогнозира Тони Сикамор, пазарен анализатор на IG Australia Pty. „Настроенията спрямо риска наистина се влошиха тази седмица“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още