IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Silvergate работи с американските регулатори за спасяването си

Според източници представители на Федералната агенция за гарантиране на депозитите са се срещали с ръководството на банката

12:09 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представители на американските регулатори са били изпратени в централата на Silvergate Capital, докато приятелски настроената към криптосектора банка се опитва да намери начини да остане в бизнеса.

Служители на Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC) са обсъдили с ръководството на банката начини да се избегне закриването ѝ, съобщават запознати с въпроса пред Bloomberg. Една от възможните опции е обръщане към криптоинвеститори, които да помогнат на Silvergate да подкрепи ликвидността си, коментира един от източниците. Представителите на FDIC са посетили офисите на базираната в Калифорния банка миналата седмица.

Кредиторът засега не е взел решение за това как да се справи със своите задълбочаващи проблеми, коментират още източниците, пожелали анонимност. От FDIC са били упълномощени да посетят банката от Федералния резерв – неин основен федерален регулатор.

Представител на Silvergate не е отговорил на запитвания за коментар. От FDIC и Федералния резерв пък са отказали коментар.

Намесата на американските регулатори е поредният знак за сериозността на ситуацията, в която кредиторът се намира. Миналата седмица той заяви, че увеличаващите се загуби може да го накарат да преразгледа жизнеспособността си. И тъй като депозитите на клиентите са обезпечени от правителството, регулаторите може да изиграят ключова роля в потенциално решение на въпроса.

Но намесата на Фед и FDIC не означава, че банката в крайна сметка няма да може да реши проблемите си без тяхна помощ, посочва още източник.

Към 31 декември депозитите на Silvergate са на обща стойност 6,3 млрд. долара, показват документи на самата банка. Това е по-малко от половината на 13,2 млрд. долара, отчетени в края на септември.

Според един от източниците от FDIC правят преглед на документацията на банката.

Silvergate беше силно ударена от краха на криптоборсата FTX, като през януари съобщи, че ръстът на тегления на клиентски депозити я е накарал да продаде активи за милиарди долари и да предприеме стъпки за стабилизиране на баланса си. Банката отчете загуба от 1 млрд. долара миналата година, а миналата седмица обяви, че прекратява работата на водещата си мрежа за криптоплащания.

В същото време от подразделението за измами на министерството на правосъдието на САЩ разследват дейността на Silvergate с FTX и Alameda Research на Сам Банкман-Фрийд. Засега банката не е обвинена в нищо и е възможно това да остане така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още