IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите в САЩ предупреждават банките за ликвидни рискове, свързани с криптовалутите

В позиция се посочва, че банките трябва да разполагат с мощни инструменти за наблюдение на средствата на свързани с криптоактиви структури

21:45 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещи американски банкови регулатори отправиха ново предупреждение кредиторите да бъдат нащрек за възможни ликвидни рискове във връзка със свързани с криптовалути клиенти. Властите предупреждават, че някои от техните депозити може да се окажат по-рискови.

В съвместна позиция от четвъртък Федералният резерв, Федералната агенция за гарантиране на депозитите и Службата за валутен контрол посочват, че банките трябва да разполагат с мощни инструменти за наблюдение на средствата на свързани с криптоактиви структури. Агенциите отбелязват и че депозитите в банките в полза на потребителите на криптоактиви, както и резервите от стейбълкойни може да се окажат обект на бърз отлив на средства.

Регулаторите посочват, че позицията е предизвикана от „скорошни събития“ в криптосектора, които подчертават рисковете на волатилността. И макар да отбелязват, че позицията им не включва нови изисквания и на банките не им е забранено да предлагат услуги на определен сектор, това е поредният от серия ходове, призоваващи за предпазливост при работа с дигитални активи.

Насоките обаче са първият път, в който банковите регулатори наблягат на това, че депозити, свързани със стейбълкойните са податливи на волатилност по време на периоди на стрес на криптопазара. Повечето водещи стейбълкойни, включително тетер и USD Coin, са подкрепени с активи, което означава, че емитентът им притежава съответните активи, включително банкови депозити, които бързо могат да бъдат използвани при тегления.

Но предупреждението на регулаторите за стабилността на резервите може да накара банките още повече да се заровят в отношенията си с емитентите на стейбълкойни. Позицията отбелязва, че резервите за стейбълкойни могат да са обект на голям и бърз отлив в случай на неочаквани изкупувания и сътресения на криптопазара например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още