IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Не давайте на криптовалутите статут на законно платежно средство

Заключението е от план за действие на фонда от девет точки за това как страните да се отнасят към криптоактивите

17:21 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд (МВФ) формулира план за действие от девет точки за това как страните да се отнасят към криптоактивите, като точка едно е молба да не се дава на валути като биткойна статут на законно платежно средство.

Институцията посочва, че Изпълнителният съвет е обсъдил текста „Елементи на ефективната политика за криптоактивите“, който осигурява „насоки на държавите членки на МВФ по ключови елементи за подходящ политически отговор на криптоактивите“, съобщава Ройтерс.

Тези усилия станаха приоритет за властите, посочва фондът, след краха на редица компании и проекти през последните години, допълвайки, че да не се прави нищо сега е „несъстоятелно“.

Водещата препоръка е „предпазване на паричния суверенитет и стабилността, като се подсилят рамките на паричната политика и не се дава на криптоактивите статут на официална валута или законно платежно средство“.

Ел Салвадор през 2021 г. стана първата държава, която прие биткойна като законно платежно средство – ход, който по-късно бе повторен и от Централноафриканската република.

Сред другите съвети на МВФ, които са представени на фона на провеждащата се среща на финансовите министри и гуверньори на централни банки на страните от Г-20 в Индия, е и защита от прекомерни капиталови потоци, недостатъчно амбициозни данъчни закони за криптоактивите и необходимостта от развитие и прилагане на надзорни изисквания за всички актьори на криптопазара.

Страните също така трябва да установят и международни договорки, чрез които да се подсили надзорът и прилагането на регулациите, съветват от МВФ. Също така трябва да се създадат механизми за наблюдение на ефекта на криптовалутите върху стабилността на световната парична система.

От Изпълнителния съвет на банката посочват, че приветстват предложенията и са съгласни, че едно широкоразпространено приемане на криптоактивите „може да подкопае ефективността на паричната политика, да заобиколи мерките за управление на капиталовите потоци и да усили фискалните рискове“.

Те „като цяло“ са съгласни, че криптоактивите не трябва да получават статут на официална валута или законно платежно средство и макар строгите забрани да не са най-добрия вариант, според някои директори подобни мерки не трябва да се изключват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още