IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландската централна банка иска хората да спрат да залагат на криптовалути

Такива активи не предлагат „никаква социална стойност“, посочи гуверньорът Габриел Маклуф

10:58 | 26.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Габриел Маклуф. Снимка: Bloomberg LP
Габриел Маклуф. Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Ирландия е „много притеснена“ за рисковете, които представляват неподкрепените криптовалути (традиционни криптовалути като биткойна - бел. ред.) за потребителите на дребно. Това заяви нейният управител Габриел Маклуф, цитиран от Bloomberg.

Такива активи не предлагат „никаква социална стойност“, посочи той пред комисия в ирландския парламент в сряда. Гуверньорът също така ги оприличи на схема на Понци.

Хората „по същество залагат“, когато инвестират в неподкрепени криптовалути, коментира той. „Когато залагате, може да спечелите, но през повечето време, когато залагате, вие всъщност губите. Ако хората искат за залагат, трябва да ги оставим да залагат“, допълни той.

Маклуф също така предупреди, че когато човек влага пари в подобни проекти „трябва да е готов да загуби всичко“.

Биткойнът загуби над 60% от стойността си през миналата година, оправдавайки притесненията на някои представители на институциите – продукти като монетата са прекалено волатилни, за да се приемат за валута.

Маклуф също така призова да се забрани рекламирането на неподкрепени криптовалути на младите хора, ако за това може да се намери начин, посочвайки „неудобния“ размер на рекламите, насочени към тази група от населението.

Опасностите за финансовата стабилност са „минимални“, но се необходима предпазна рамка, за да се предотвратят рискове за потребителите, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още