IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви за най-дългата си печеливша серия от близо десетилетие

Минути преди 15:30 ч. българско време биткойнът поскъпва с 0,2% до 21 273 долара

16:30 | 18.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът започва годината на силна основа, като изглежда, че успява да се отърси от лошото настроение, което бе обхванало криптосектора миналата година. Сега токенът е напът да запише най-дългата си печеливша серия от близо десетилетие, съобщава Bloomberg.

Цената на най-големия дигитален актив по пазарна капитализация остава без значителна промяна във вторник. Монетата е на зелено вече 13 дни, като от началото на годината цената ѝ нараства с повече от 28% до над 21 хил. долара, доближавайки се до най-дългата си серия на повишения от ноември 2013 г., показват данни, обобщени от Bloomberg. Повишението помогна да се вдигне цената на дигиталните активи като цяло до близо 1 трлн. долара по данни на CoinMarketCap – под което ниво падна през ноември заради краха на криптоборсата FTX и последвалите ефекти.

Минути преди 15:30 ч. българско време биткойнът поскъпва с 0,2% за последните 24 часа до 21 273 долара. От своя страна етерът прибавя 0,8% до 1582 долара, а рипълът 0,9% до 0,3912 долара. Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

„Изглежда че макроинвеститорите се завръщат, но колебливо и биткойнът е активът, чрез който влизат – този, с който е най-вероятно да се сдобият първо“, посочва Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“.

Това е обещаващо начало на годината за токена, който през 2022 г. изтри 64% от стойността си и отчете една от най-лошите си години в историята. Тазгодишното рали за момента остава непомрачено, въпреки че индустрията остава обхваната от ефектите от фалита на криптоборсата FTX.

В момента цената на биткойна се намира над 50-дневната си пълзяща средна, посочват от Bespoke Investment Group, и също така се търгува над своята 200-дневна пълзяща средна. Досега стойността е успяла да възстанови по-голямата част от спада си след колапса на FTX.

Индексът за 14-дневна относителна сила на биткойна се намира на ниво от 91 пункта. При четене от 70 или повече пункта се приема, че активът е на територията на свръхпокупката.

На какво обаче се дължи последната порция ръстове? Според някои анализатори, включително Адам Фартинг – главен директор по въпросите на риска към B2C2, липсват както продажби, така и иликвидации на позиции на късо.

„Основната причина за скоростта на движенията изглежда е ликвидирането на къси позиции“, отбелязва той в бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
bigi
преди 1 година
Кой каквото иска да говори, до тук съм на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Точна так, каждий ден реклама на пирамидата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
onezero007
преди 1 година
Има ли още будали дето да искат да влагат в тая пирамида? По един и същи начин си клатят инвеститорите от години - внезапно скача с 200-300% от нищото, прилъгват шараните да дойдат да си купят от скъпите, щото щяло да стане 1 милион, а те тихомълком си продат своите и пак пада с 200-300%, и така до новите шарани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още