IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Криптосекторът през 2022 г.: Филмите на ужасите не плашат (толкова) порасналите

Тази година показа, че криптосекторът се насочва все повече към собственото си настояще - колкото и загледани в бъдещето и неговите възможности да са мнозина, има нужда от практичност тук и сега

18:54 | 23.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Небето и земята и няколко знакови фалита

Първата голяма криза за годината дойде в навечерието на лятото. Още през май започнаха проблемите със стейбълкойна TerraUSD и свързаната криптовалута луна. След няколко спирания на блокчейна зад токените и опити за набиране на свеж капитал стана ясно, че проектът не може да бъде спасен. Това бе особено притеснително за една монета като TerraUSD с около 18,5 млрд. единици в обращение – достатъчно присъствие, за да са възможни системни ефекти и върху други токени и протоколи.

Какво разклати монетата на блокчейна тера остава тема на обсъждания. Проблемите дойдоха на фона на продължаващите паралелни разпродажби на по-широкия криптопазар – включително и при биткойна – и отстъпване на инвеститорите като цяло от рисковите активи, в това число и акции.

Под натиска на случващото се с TerraUSD и продължаващото ускорение на инфлацията цената на биткойна достигна 18-месечно дъно от под 25 хил. долара през първата половина на юни. От публикуваните в началото на юни данни за предходния месец става ясно, че през май инфлацията в САЩ е продължила да се ускорява, записвайки годишен ръст от 8,6%, който е най-големият от началото на 80-те. 

Само дни по-късно пък Фед ускори още темпа на увеличаване на лихвите, като на заседанието си на 16 юни прибави нови 75 базисни пункта към ставката.

Как решенията на Федералния резерв за паричната политика се отразиха на цената на биткойна и широкия индекс S&P 500. Графика: Refinitiv Datastream/Ройтерс Как решенията на Федералния резерв за паричната политика се отразиха на цената на биткойна и широкия индекс S&P 500. Графика: Refinitiv Datastream/Ройтерс

Всичко това продължи да поддържа минорното настроение на криптопазара, гонейки свежия капитал на инвеститорите на дребно. Като се тегли чертата, от началото на годината понижението в цената на биткойна е от почти 50%, а от ноемврийския рекорд – дори още по-голямо.

На този фон се случиха някои от знаковите фалити, белязали 2022 г. На 13 юни водещата компания за криптокредитиране Celsius Network обяви, че временно спира тегленията, суаповете и трансферите на своята криптоплатформа, разпалвайки нови притеснения за устойчивостта на високодоходните криптопродукти. Точно месец ѝ трябваше, за да се стигне до фалит през първата половина на юли.

В края на юни и началото на юли я последваха две други ключови имена в сектора – хедж фонда Three Arrows Capital и криптоброкерската компания Voyager Digital.

На криптопазара случващото се с компаниите се почувства като предателство. Въпреки това за мнозина то не бе изненада.

„Криптопазарите са единствените наистина свободни пазари, в които няма централна банка или иначе казано няма кредитор от последна инстанция. В такъв свободен пазар, неустойчивите бизнес проекти по естествен начин се провалят, което дава възможност на устойчивите такива да консолидират, градят и да поставят основата за следващия възход на пространството“, посочва Манолов от Nexo.

Събитията отнеха още няколко хиляди от цената на биткойна и през лятото токенът поддържаше ценовия диапазон от около 18-22 хил. долара. През това време фокусът на пазара все повече се изместваше към предстоящата ключова актуализация на системата на работа на криптовалута номер две – етерът. След няколко отлагания и серия от забавяния стана ясно, че през септември предстои дългоочакваното т. нар. сливане – процесът по преминаване на блокчейна на етера от системата proof-of-work (доказателство за работа), каквато е тази на биткойна, към далеч по-енергоспестяващата proof-of-stake (доказателство за залог), която обещава да свие потреблението на електричество на цялата система на етериума с 99%.

И макар нищо от това да не бе пряко свързано с биткойна, дебатът за енергоемкостта на етера отново повдигна темата и за екологичния отпечатък на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация.

Последна актуализация: 20:10 | 23.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
nikiangel
преди 1 година
Пирамиди, които само харчат ток и амортизират хардуер.И спекуланти, които искат да вкарат 1000$ и да се събудят милионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още