IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цена на биткойна от 30 хил. или 5 хил. долара? Залагайте!

Въпросът, който трябва да си задаваме сега, е: има ли още останали продавачи на този пазар

10:41 | 27.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Цената на биткойна се задържа около 17 хил. долара. Снимка: Pixabay
Цената на биткойна се задържа около 17 хил. долара. Снимка: Pixabay

Мечи настроения

Първият потенциален проблем е рискът още копачи на биткойни да се окажат принудени да продават монети, тъй като добивът става все по-скъпоструващ.

„Миньорите като група започват да стават непечеливши под 20 хил. долара, а ние сме под тази точка“, посочва Бен Макмилън, главен инвестиционен директор на IDX Digital Assets.

Индикаторът за резерви на CrytpoQuant, който проследява количеството биткойни, съхранявани от миньори в портфейли, е намалял до 7722 биткойна от ноември насам.

Пазарните участници също така посочват и притесненията си за Grayscale Bitcoin Trust – най-големият биткойн фонд в света на стойност 10,9 млрд. долара в активи. Неговата компания майка Digital Currency Group (DCG), която притежава и Genesis Trading, дължи 575 млн. долара на звеното за криптокредитиране на Genesis, заяви на 22 ноември пред акционери главният изпълнителен директор на DCG.

Разликата в стойността на новите активи на Grayscale Bitcoin Trust е на рекордно дъно от 48% и акциите ѝ не са се търгували с премия от март 2021 г., показват данни на Coinglass.

Миналият месец от DCG заявиха, че проблемите със звеното за кредитиране на Genesis не оказват ефект върху компанията и дъщерните дружества. От Grayscale посочват, че не отчитат промени в бизнеса, като основните активи остават незасегнати.

Технически аспекти

Сценариите за цената на биткойна на ниво от 30 хил. долара или 5 хил. долара през 2023 г. са рисковани залози от страна на VanEck и Standard Chartered съответно.

Когато стане въпрос за техническите аспекти, няколко анализатори посочват индикатори, според които биткойнът може би е намерил подкрепа на равнище между 16 хил. и 16,8 хил. долара.

Криптовалутата също така може да срещне съпротива около равнището от 17 490 долара, казва Еди Тофпик, ръководител на звеното за технически анализ на ADM Investor Services, като предупреждава, че евентуално по-дългосрочно рали ще е по-трудно. „Всеки път, когато виждаме рали, се прави една стъпка напред и след това две или три назад“, посочва той.

Ветле Лунде, анализатор на Arcane Research, казва, че дългосрочните залози може и да изглеждат примамливи след ноемврийските събития в сектора.

Въпреки всичко несигурността остава.

„Имайте предвид, че огромните отписвания имат тенденцията да са следвани от продължителен пазар без посока, изпълнен с апатия и неразгадаеми налучквания“, казва Лунде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 27.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: baba_meca даже и хазарт не е. това е 100% измама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 9
baba_meca
преди 1 година
До: nikiangelтова не е инвестиция- не случайнйо в заглавието на статията пише "Залагайте!" . Общо взето хазарт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
nikiangel
преди 1 година
Един познат следеше тера, и като от 100$ падна на 10 си каза, няма на къде повече, и наби едни пари...Ако мислите че биткойна няма на къде повече да пада, ИНВЕСТИРАЙТЕ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 16
scott
преди 1 година
битойнът ше е стабилен и ше расте.Голдмън Сакс са изкупили много малки борси и са заели дълги позиции там на принципът КУПИ ЕФТИНО, ПРОДАЙ СКЪПО.Ше го държът над водата и отгоре извесно време, докъто не спичелът от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още