IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптосцената в Маями купонясва сякаш крахът на FTX не се е случвал

Надеждата остава силна в общността въпреки предизвикателствата

15:33 | 10.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бляскав образ

Суарес, който е на 45 години, приветства не само криптопредприемачи, но и разпространява идеята за привличането на банки, хедж фондове и фирми за рисков капитал.

Попитан кого иска да види на мястото на FTX на стадиона на Маями хийтс, той на шега отговаря Citadel – хедж фондът, основан от Кен Грифин, преместил се в Маями от Чикаго (Грифин коментира, че не е заинтересован).

Образът на традиционните финанси намери път и до сърцето на арт-крипто сцената на Маями, особено в панелите с банкери, регулатори и други отговарящи за политиката актьори. По време на Crypties Awards – награди, раздавани на отличилите се в криптоиндустрията, блясъкът на гостите се силно се отличаваше от визията на Банкман- Фрийд – рошава коса, тениска и дълги чорапи. Копачи на биткойни в смокинги, представители на платформата dYdX с костюми и участничка в рекламирането на играта Crypto Unicorns в обсипана с перли рокля.

Обратно в Уинууд – квартал, изпълнен с графити на Bored Ape и магазини, предлагащи биткойт автомати, Solana Embassy организира осем партита по време на Art Basel, казва Норби, главният изпълнителен директор на Solana Spaces. Живата музика, демотата на игри и разливането на кафе се случваха пред графит на залез, който преди имаше в центъра си нарисуван неонов надпис на FTX, който обаче набързо бе боядисан.

Това е олицетворение за мястото на FTX в криптосцената на Маями – както и за близките отношения на компанията със Solana.

Solana, Сам Банкман-Фрийд

Банкман-Фрийд обеща да инвестира 100 млн. долара в гейминг проекти в блокчейна на Solana като част от консорциум фирми за рисков капитал преди година. FTX бе най-големият финансов спонсор на Solana Embassy в Маями, обещавайки да подкрепи всяко едно събитие в пространството, посочва Норби.

Мястото пое „значителна част“ от многомилионната сделка за спонсорство, като то в момента се подкрепя от други спонсори.

С началото на края на FTX балансите на компанията показаха, че един от най-големите ѝ активи е Serum – токен, базиран на протокол, създаден от FTX и Alameda Research върху блокчейна солана. Криптоборсата също така има и големи количества от токена MAPS на платформата Maps.me 2.0, захранвана от Serum, действаща върху солана и пусната от FTX.

FTX също така притежава и големи количества SOL – токенът на мрежата солана. Цената му спадна от над 30 долара в началото на ноември до около 13,5 долара в началото на декември. Панел в Solana Embassy на 2 декември. Снимка: Bloomberg LP Панел в Solana Embassy на 2 декември. Снимка: Bloomberg LP

„Чувствам се наистина зле за това, което се случи на солана – в крайна сметка това е самостоятелна общност със свой собствен продукт“, каза Банкман-Фрийд по време на събитие на Twitter Spaces в събота.

Строители, китове

Токенът солана успя да се стабилизира през последните седмици. Също както и други криптопроекти, той успя да оцелее тежка поредица от кризи тази година, включително тези при стейбълкойна TerraUSD, на хедж фонда Three Arrows Capital и на кредитора Celsius.

По време на мечи пазар виждате истинските строители да остават“, коментира Лео Миндюк, главен изпълнителен директор на платформата за институционални криптоинвеститори ML Tech. „Виждаме промяната от хора, които се опитват да направят пари по време на бум на пазара, към хора, които в действителност изграждат нещо дългосрочно и за реална употреба“, казва той.

Миндюк мести семейството и компанията си в Маями от Чикаго по-рано тази година, разчитайки на подкрепата на местните власти, хубавото време и международната атмосфера.

Разбира се, мечи пазар или не, ги има и хората, които вече планират следващото голямо парти.

Конференцията Bitcoin 2023 кани всеки останал оцелял в общността да „отпразнува биткойн зима в Маями“ през май. Т. нар. „пропуск за китове“ е на цена от 6999 долара (при плащане с долари) и осигурява достъп до възможности за нетуъркинг.

„Криптозимата е тук“, казва Кристиан Керолес, генерален мениджър на BTC Inc., който организира шоуто. „Но за нас – истински вярващите, твърдите поддръжници – криптопартито не свършва“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 10.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още