IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските регулатори разследват основателя на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд

SEC проверява участието на Банкман-Фрийд в последните събития, довели до ликвидната криза на FTX.com, съобщават източници

10:54 | 11.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основателят на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд е разследван от американската федерална Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) за евентуално нарушаване на законите за ценните книжа заради кризата с неговата разпадаща се криптоимперия, съобщава Bloomberg.

FTX, американската платформа FTX US, както и компанията за търговия Alameda Research, които са част от активите на Банкман-Фрийд, вече се разследват от SEC, стана ясно в сряда. Министерството на правосъдието също разглежда ситуацията.

Комисията проверява участието на Банкман-Фрийд в последните събития, довели до ликвидната криза на FTX.com – една от най-големите криптоборси в света, посочва източник, пожелал анонимност.

Представители на SEC и FTX.com са отказали коментар. Банкман-Фрийд също не е отговорил непосредствено на запитване за коментар, нито от FTX US.

Американските регулатори проверяват дали FTX.com не е злоупотребила с потребителски средства и разглеждат връзките на международната платформа за търговия с останалите компании от бизнеса на Банкман-Фрийд. Проверките на SEC започнаха преди месеци в рамките на разследване на американската платформа FTX US и нейната дейност за криптокредитиране, но в последни дни дейността се разшири.

Със задълбочаването на кризата в четвъртък регулаторът на ценни книжа в Бахамите, където е разположена FTX.com, обяви, че замразява активите на фирмата и назначава временен ликвидатор, който трябва да прецени дали компанията е стабилна, или трябва да се пристъпи към ликвидиране. Решението за замразяването бе „разумният начин на действие“, за да се съхранят активи и да се стабилизира компанията, отбелязват от Комисията по ценните книжа на Бахамите в позиция.

„Ликвидацията е това, което в Щатите се нарича фалит“, коментира Джон Кей Еф Дилейни, адвокат, разположен на Бахамите.

Кризата около FTX застигна и BlockFi, изпитващ затруднения кредитор на дигитални активи, който някога бе оценяван на 3 млрд. долара. Сега компанията ограничава активността на платформата си.

В Twitter от BlockFi посочват, че замразяват тегления на клиентски средства заради „липса на яснота“ във връзка със статута на някогашния ѝ спасител FTX US, както и несигурността около FTX.com и сестринската компания Alameda Research.

Базираната в Ню Джърси компания е помолила потребителите да се въздържат от депозиране на средства по портфейли на BlockFi или профили с лихви. В отчета си за второто тримесечие компанията заяви, че разполагаемите клиентски активи на платформата възлизат на 3,9 млрд. долара.

По-рано в четвъртък стана ясно, че FTX US може да прекрати търговия през идните дни.

„Търговията може да бъде спряна на FTX US до няколко дни. Моля, затворете позиции, които искате да затворите. Тегленията са и ще останат достъпни. Ще представим нова информация, когато разполагаме с такава“, гласи съобщение на сайта на компанията.

То бе направено само часове след като Банкман-Фрийд заяви в Twitter, че FTX US е „100% ликвидна“ за разлика от международното звено, което се опитва да набере свеж капитал, за да запълни предполагаема дупка от 10 млрд. долара в баланса си.

Това обаче изглежда засега не притеснява криптовалутите. Зелената вълна от четвъртък продължава на пазара.

Биткойнът поскъпва с 4,9% за денонощието към 10:30 ч. до 17 319 долара. Етерът прибавя 7,6% до 1268 долара. С 6,7% поскъпва Binance Coin, а рипълът – с 9,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още