IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо случващото се между Binance и FTX е от такова значение за криптосвета?

Mакар криптовалутите да изглеждат като нишов дял на финансовия сектор, сагата между двата най-големи играча разтърси екосистемата

16:20 | 09.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Какво означава всичко това за пазара?

Това носи много несигурност за инвеститорите. Дори и след обявяването на сделката движението на криптоцените може да направи нещата трудни. Цената на биткойна падна за кратко до най-ниското си равнище от 2020 г., което оставя много от трайните инвеститори на загуба, като теглят чертата.

Тук идва и монетата солана, която е подкрепяна от Банкман-Фрийд и която изтри 23% от цената си във вторник.

Какво означава всичко това за потребителите на Binance и FTX?

Джао и Банкман-Фрийд заявиха в Twitter, че сделката е била сключена, за да се предпазят потребителите, като засега конкретните условия не са известни. Няма обявление от страна на Binance за това какво ще се случи с профилите на FTX. Потребителите едва ли са особено доволни от свиващите се цени на криптовалутите.

FTX.US остава извън сделката и нейните потребители не би трябвало да са засегнати.

Как това се отразява на Джао и Банкман-Фрийд?

Сделката на практика ще направи Джао най-влиятелният човек в криптосвета – ако вече не беше. Това е и голямо приземяване за Банкман-Фрийд, който доскоро беше приеман за един от най-успешните хора в индустрията.

Това се отразява и в състоянието на двамата. Банкман-Фрийд има 53% дял в FTX, който бе на стойност 6,2 млрд. долара преди вторник, показват данни на индекса за милиардери Bloomberg Billionaires Index. Но за личното му състояние допринася повече Alameda Research със 7,4 млрд. долара.

Според индекса на Bloomberg инвеститорите на FTX, включително Банкман-Фрийд, ще бъдат премахнати в рамките на покупката на Binance, както и че коренът на проблемите на компанията всъщност е Alameda. В резултат оценката както на FTX, така и на Alameda е занижена до 1 долар, посочват от индекса. Това свива нетното състояние на Банкман-Фрийд до под 1 млрд. долара от 15,6 млрд. долара преди вторник. Спадът от 94% е най-големият за един ден сред милиардерите, проследявани от класацията на Bloomberg. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

За Джао периодът не бе лек също. Неговото състояние намаля с 83% от началото на годината, показва Billionaires Index, но въпреки това то все още се оценява на около 16,4 млрд. долара.

Какво значи всичко това по отношение на регулациите?

Този епизод, както и това колко бързо се развиха нещата, дава добър пример за регулаторите, които са притеснени за липсата на предпазна мрежа в разкрепостения свят на криптовалутите. Юрисдикции, които са обмисляли по-разкрепостени правила, може да се откажат от намеренията си – особено на фона на кризата отпреди няколко месеца с екосистемата на тера/луна и хеджфонда Three Arrows Capital.

Освен законодателството като цяло в сектора, сделката сама по себе си може да привлече внимание и като се има предвид, че е между двата водещи играча в сектора, разпалвайки потенциални притеснения за пазарното лидерство на бъдещата структура.

Какво следва?

Не е много ясно. Тъй като сделката за покупката все още е необвързваща, много неща могат да се случат. Binance може да придобие FTX, да се откаже напълно или да придобие само една част от активите. Не е ясно дори дали FTX ще продължи да съществува като отделна структура. Част от всичко това може да зависи от това какво Binance ще открие при проверките на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 09.11.22 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: мрънмрън никога не е било децентрализирано, доста централизирано беше, даже му манипулираха цената ... от самото начало си беше пирамида та дрънка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 1 година
въпреки сички тактики на рекламас, криптопазарът е доминиран от евреи. само те ядоха баницата, щото имаше огромни печалби ТАМ. Съга, днес, пирамидата се срива. Аарон прави удар, ама режа кракъ на моше. Моше му вика - помагай, дан стане видима пирамидата и фараоните и. Е, да ама поради големата ДАЛАВЕРА ФБР вече се е наесило, конфискувало ени криптоси, вкарало тоз ониз в затворът. Съгъ ше има бум! Абе, нали блокчейнъэт беше най-най-най сигурният механизъм у светот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Не ми се струва много "децентрализиращо", когато най-големият, купи следващия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още