IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BofA: Промяната в корелацията на биткойна може да значи, че отново става убежище

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация има 40-дневна корелация със златото в размер на 0,50 – повишение от около 0 в средата на август

12:41 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Движението на биткойна спрямо другите видове активи може да е сигнал, че според инвеститорите той може да се превърне отново в убежище. На това мнение поне са стратези на Bank of America Corp. (BofA), цитирани от Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация има 40-дневна корелация със златото от 0,50 – повишение спрямо около 0 в средата на август. И макар корелацията да е по-голяма с широкия индекс S&P 500 (0,69) и с технологичния Nasdaq 100 (0,72), то тя спира увеличението и остава под рекордните равнища отпреди няколко месеца. Стратезите на BofA Алкеш Шах и Андрю Мос виждат в това знак, че нещата може би се променят. Корелацията на биткойна със златото. Графика: Bloomberg Корелацията на биткойна със златото. Графика: Bloomberg

„Забавяща ускорението положителна корелация със SPX/QQQ (S&P 500/ Invesco QQQ – борсово търгуван фонд, който проследява Nasdaq 100, бел. ред.) и бързо растяща корелация със златото сигнализират, че инвеститорите може би гледат на биткойна като на относително убежище, докато макронесигурността продължава и дъното на пазара предстои да бъде достигнато“, посочват стратезите.

Биткойнът се търгува почти в унисон с рисковите активи през последните няколко години, докато паричните стимули по време на пандемията заливаха световната икономика, а след това централните банки започнаха цикъл на увеличаване на лихвите. Това до известна степен противоречи на разпространения наратив сред привържениците на криптовалутата, че като актив с фиксирано снабдяване може да служи като „дигитално злато“, убежище от влиянието на централни банки и правителства.

Позицията на стратезите на BofA съвпада със скорошни коментари на биткойн инвеститора Майк Новограц, който по-рано миналата седмица заяви, че смята монетата за „канарче в мина“ (т.е. предвестник за опасност - бел. ред.), заедно със златото, и очаква тя да поскъпне преди другите токени. От своя страна Лорън Гудуин от New York Life Investments също посочи, че биткойнът, както и златото, могат да се примат като убежище от политиките на централните банки.

В понеделник, минути преди 12 ч. българско време, цената на биткойна се увеличава с 0,8% за последното денонощие до 19 340 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 24.10.22 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още