IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна остава стабилна в началото на новата седмица

Стойността на биткойна се запазва в тесния диапазон от 19-21 хил. долара, където се намира през по-голяма част от последния месец

10:54 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът продължава да стои стабилно на равнището си от над 19 хил. долара през поредния спокоен уикенд, докато инвеститорите остават фокусирани върху същите два фактора, както през последните месеци: инфлация и рецесия, съобщава CoinDesk.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се разменя за 19 280 долара минути след 10 ч. българско време, което представлява поскъпване от над 0,7% за последното денонощие. Приблизително на същото равнище бе и в началото на уикенда. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Стойността на биткойна остава в тесния диапазон от 19-21 хил. долара, където се намира през по-голяма част от последния месец. Анализаторите очакват тенденцията да се запази и през идните месеци при липса на неочаквани събития.

Очакваното повишение на лихвите със 75 базисни пункта от ръководството на Федералния резерв следващия месец и продължаващата строга политика на затягане от централните банки изглежда вече са неделима част от очакванията на инвеститорите на фона на продължаващата битка с инфлацията.

„Биткойнът се държи добре“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda. „Бягането от риска е неконтролируемо и биткойнът не поддава. Очакванията за увеличението на лихвите от Фед растат, а биткойнът все още се държи на нивото на 19-те хиляди“, допълва той.

Що се отнася до другите водещи криптовалути, етерът поскъпва с над 2% до 1313 долара, но рипълът поевтинява с близо 3% до 0,469338 долара.

Втората по пазарна капитализация криптовалута се движи около това си равнище от средата на септември, когато бе и т. нар. сливане, което промени изцяло системата на работа на блокчейна зад монетата.

Широкият индекс CoinDesk Market Index (CMI) остава относително без промяна макар и на зелено.

В същото време индексът Crypto Fear & Greed, който изчислява настроенията на пазара, се върна на нивото на „екстремния страх“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още