IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се опитва да се задържи над 44 хил. долара

Криптовалутата поскъпва с над 13% до 43 538 долара минути след 10 ч. българско време

10:38 | 01.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна расте силно във вторник, като за кратко премина прага от 44 хил. долара за първи път от 17 февруари. Причина са растящите знаци, че войната в Украйна ще увеличи търсенето на криптовалути.

Биткойнът поскъпва с над 13% до 43 538,33 долара минути след 10 ч. българско време, показват данни на CoinDesk. Водещите индекси в Азия също са предимно на зелено по това време, като японският Nikkei напредва с над процент.

Цената на биткойна през последните 24 часа. Графика: CoinDesk

Ръстове има и при останалите водещи криптовалути. Етерът поскъпва с над 10% до 2922,49 долара, а рипълът - с 6,3% до 0,771410.

Поскъпването на биткойна през последните няколко дни на засилени сражения в Украйна и растящи санкции срещу Русия накара някои оптимистично настроени за криптосектора експерти да отбележат, че може би криптовалутите отново показват, че не са просто обикновен рисков актив. Според Адам Фартинг, главен директор по риска към японската криптофирма B2C2, биткойнът може да скъса връзката си с рисковите активи и да започне отново да се търгува повече като средство за защита от геополитическата нестабилност и инфлацията, отбелязва Bloomberg.

„Биткойнът може да се възползва от нестабилността, която най-вероятно ще застигне долара и еврото“ в резултат на влошаващата се международна геополитическа обстановка, отбелязва на свой ред Луис Кюран, управляващ партньор в Gigabyte Investment в публикация в LinkedIn.

Макар да остава висока на ниво от 0,55 пункта, корелацията на биткойна с индекса S&P 500 се понижи от 0,7 пункта по-рано през годината, показват данни на Bloomberg. Корелация от 1 означава, че двата актива са в перфектен синхрон, а от 0 – че вървят в противоположни посоки.

„Забелязваме някои индикации, че биткойнът може би е на – или близо до – повратна точка“, казва Фартинг в бележка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още