IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се завръща на ниво от над 44 хил. долара

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 3,9% за последните 24 часа

16:02 | 15.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се възстановява във вторник, покачвайки се до над 44 хил. долара за първи път от края на миналата седмица.

Причината е предпазливия оптимизъм около намаляването на напрежението покрай Украйна и подсиления апетит към риск на инвеститорите.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 3,9% за последните 24 часа до 44 152,02 долара към 15:40 ч. българско време, показват данни на CoinDesk.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Поскъпването се простира и при другите водещи криптовалути. Цената на етера напредва с 5,6%, тази на рипъла с 3,2%, а на соланата – с 5,9%. При мемекойните също има повишение на стойността, макар и по-умерена: доуджкойнът поскъпва с 1,8%, а шиба ину с 2%.

По-рано през деня стана ясно, че Русия изтегля част от военните части, разположени по украинската граница, съобщиха от руското министерство на отбраната. В изявление на генерал-майор Игор Конашенков става ясно, че военните учения, които Русия провежда в региона, приключват и част от военните се прибират в своите бази.

Мащабните операции за оперативната подготовка на войските и части обаче продължават и в тях участват практически всички военни сили, флота и въздушните части, допълват още от институцията.

Въпреки това пазарите са обнадеждени. Фючърсите по американските ценни книжа поеха нагоре, както и цените на акциите в Европа.

Криптофондове са привлекли нови инвестиции за общо 75 млн. долара миналата седмица – четвърта поредна седмица на нетен прилив на средства.

Фондовете, посветени на етера, записват първа от десет седмици на приходи с привлечени 21 млн. долара. Биткойн фондовете пък отчитат приходи от 25 млн. долара миналата седмица, което е по-бавен темп спрямо 71 млн. долара седмицата преди това.

Вливанията на нови средства остават относително занижени в сравнение с тези през четвъртото тримесечие на 2021 г., показват данни на CoinShares.

Данните показват, че налице са значителни регионални различия: 5,5 млн. долара е бил отливът в Северна и Южна Америка, докато при европейските инвестиционни продукти той е в размер на 80,7 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още