IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на България е нараснала малко по-силно през 2023 г. от предварителните оценки

НСИ ревизира данните за ръста на БВП в реално изражение с 0,1 процентни пункта нагоре

14:50 | 18.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България през 2023 г. възлиза на 185,233 млрд. лева с реален растеж на икономиката от 1,9% спрямо 2022 г., сочат ревизираните данни на Националния статистически институт (НСИ), представени днес. Ръстът е с 0,1 процентни пункта по-висок в сравнение с увеличението от 1,8%, обявено според предварителните данни на 8 март. От статистическия институт уточняват, че тогава БВП е получен само като сума от тримесечни данни, а сега актуализираните данни за миналата година са разработени с данни от годишните изчерпателни статистически изследвания.

Ревизираната номинална стойност на БВП през 2023 г. от 185,233 млрд. лв. е с 1,489 млрд. лв. по-висока от предварителните данни. От НСИ уточняват, че върху актуализираните данни влияние оказват ревизиите вследствие на годишните изчерпателни изследвания в областта на статистиката, получената информация от годишните отчети на предприятията и актуализирана административна информация. Влияние имат и измененията при компонентите на крайното използване на БВП – индивидуално потребление, колективно потребление, бруто образуване на основен капитал, изменение на запасите, внос и износ на стоки и услуги.

                 Годишен растеж на БВП за периода 2010 - 2023 г.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Актуализирани данни по производствен метод

Брутната добавена стойност през 2023 г. възлиза на 162,414 млн. лева и нараства с 1,3% на годишна база. Секторът на услугите увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 3,9 пр. п. до 71,3%. Статистиката отчита, че относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в индустриалния сектор, намалява до 25,8% през 2023 г. от 28,4% през 2022 година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 1,3 пр. п. до 2,9%.

 Структура на БДС по икономически сектори през 2022 и 2023 година, %

Източник: НСИ Източник: НСИ

Реалният растеж на икономиката през миналата година се определя от увеличението при: търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство, където ръстът е с 5,8%.

При операции с недвижими имоти увеличението е с 8%. Повишение с 4,3% има при създаване и разпространение на информация и творчески продукти и в дейности, свързани с далекосъобщения. При строителството, професионалните дейности и научни изследвания, административни и спомагателни дейности нарастването е с 3,8%. При финансови и застрахователни дейности има повишение с 3%, при държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа – с 2,9%.

НСИ регистрира спад на годишна база при: селско, горско и рибно стопанство – с 15,3%; добивна промишленост; преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване – с 5,3%. За култура, спорт и развлечения намалението за година е с 3%.

Актуализирани данни по компоненти на крайното използване

Статистиката констатира, че през 2023 г. за крайно потребление са изразходвани 76,1% от БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 18,7% от БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

 Структура на компонентите на крайното използване на БВП през 2022 и 2023 година, %

Източник: НСИ Източник: НСИ

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за реалния растеж на БВП има крайното потребление с увеличение от 1,3% и бруто образуване на основен капитал – с 10,2%.

През 2023 г. износът на стоки и услуги остава без промяна, а вносът на стоки и услуги намалява с 5,5% в сравнение с 2022 г.

Данните са резултат от бенчмарк ревизия, провеждана веднъж на 5 години и извършена в съответствие с Хармонизираната европейска политика за ревизии, разработена от Европейската статистическа система (ЕСС) и Европейската система на централните банки (ЕСЦБ). „В бенчмарк ревизията участват както националните статистически институти, така и централните банки на страните и други органи на статистиката. Следваща такава ревизия ще има през 2029 година“, поясни председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още