IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БСК се обяви против това фирмите да подават декларации за запаси на всеки 3 месеца

Според организацията това ще увеличи административната и финансовата тежест върху бизнеса

19:45 | 17.10.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Българската стопанска камара (БСК) остро се противопостави срещу предложените от финансовия министър Людмила Петкова промени в Закона за ДДС, според които регистрираните по закона фирми ще трябва да предоставят на всеки три месеца информация за наличните дълготрайни активи и материални запаси. Според БСК това е „поредната нова, непропорционална и с неясен принос към очакваните резултати административна тежест върху всички български предприятия“, става ясно от становище на организацията, която настоява предложеният текст да бъде оттеглен.

Въпреки че според мотивите към законопроекта промените няма да доведат до допълнителна финансова тежест, реално мярката ще увеличи разходите на бизнеса, посочват от Камарата. Според тях ще има необходимост и от промяна в организацията на работните процеси, поради нуждата от непрестанна инвентаризация на активите. Специално внимание се обръща в становището на негативното въздействие върху микро- и малките предприятия.

Българската стопанска камара отбелязва и че все още липсва публично оповестена информация за ефекта от действащата вече подобна мярка за деклариране на общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията от собственици физически лица, работници, служители, лица, наети по договор за управление и контрол, и подотчетни лица, която е в сила от над година.

Бизнес организацията отправя предложение и по Закона за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) във връзка с налаганите санкции за непредставени или непредставени срок данни по глава пета от Закона за Националната агенция за приходите.

Според БСК е необходима диференциация в санкциите за отделните адресати спрямо нарушенията, както и различно третиране според това дали са физическо или юридическо лице. Според Камарата в определени случаи санкциите могат да са непропорционални високи по отношение на физическите лица, като дават пример със съдиите по вписванията, при които забавяния може да има заради обективни фактори.

БСК смята и че се създава риск строгостта на мярката да повлияе върху качеството и пълнотата на данните с цел да бъдат подадени в срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още