IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БЕХ ще трябва да внесе 280 млн. лева дивидент за 2023 г. в бюджета

Задължението е следствие от решение на Конституционния съд, с което се обявява за противоконституционно разпореждане на парламента

16:12 | 15.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще трябва да внесе 280 млн. лева дивиденти за 2023 година в бюджета, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Решението е взето, след като Конституционният съд определи разпореждане на Народното събрание от тази пролет за противоконституционно.

Причината депутатите да гласуват БЕХ да не внася дивиденти в хазната е влошеното финансово състояние на държавната енергетика. В годините на енергийната криза секторът внесе милиарди в подкрепа на индустрията. Според изчисленията на депутати от ГЕРБ-СДС сумата надхвърля 5 млрд. лева.

При дебатите в пленарната зала депутатите от ПП-ДБ бяха против предложението с мотива, че парламентът не може да определя политиката на търговски компании.

Срокът за внасяне на дивидента изтече през май, посочват още от Министерския съвет. По тази причина ще бъде определена нова дата, в която от БЕХ да се съобразят с решението на правителството.

В годишния отчет на енергийния холдинг е видно, че печалбата преди данъци, такси и амортизации (EBITDA) за 2023 година намалява с 16,4% и достига 843,2 млн. лева. В документа от компанията отчитат, че предвидената реформа за отделяне на "Булгартрансгаз" и "Електроенергийния системен оператор" от структурата крие рисково за допълнително намаляване на приходите от дивиденти и това ще се отрази на бъдещите финансови резултати на холдинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още