IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АИКБ призовава за 20% съкращения в публичния сектор като бюджетна мярка през 2025 г.

Бизнес организацията е загрижена от ръста на бюджетните разходи и пригнозите на Министерството на финансите за следващата година

10:40 | 09.10.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Да се „замразят“ възнагражденията и съкратят с 20% заетите лица в публичния сектор за бюджетната 2025 г., както и да се „замразят“ пенсиите, предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) като мярка за овладяване на бюджетните разходи. Организацията разпространи декларация, в която изразява загрижеността си заради „неконтролираното нарастване на бюджетните разходи и на бюджетния дефицит“.

Сред другите предложени от АИКБ мерки е запазването на разходите в сектор „Отбрана и сигурност“ на „и без това свръхвисокото им равнище и като дял от БВП (брутния вътрешен продукт), и като възможности на страната“.

Бизнес организацията не приема възможността за вдигане на данъци за хората и предприятията като опит за закърпване на бюджета.

Повод за декларацията е изнесената от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова информация за очакваното нарастване на бюджетните разходи през 2025 г., особено в сферите на възнагражденията на заетите лица в публичния сектор и на социалните и здравноосигурителните плащания, включително пенсиите. От АИКБ посочват, че ръстът на разходите за персонал спрямо 2022 г. ще надхвърли 22% през 2024 г.,  а парите за здравноосигурителни плащания и пенсии се очаква да са се увеличили с близо 36% в края на годината.  

„Темпът на нарастване на бюджетните разходите значително изпреварва този на приходите. Прогнозите сочат към нов дефицит от 11,9 млрд. лева за 2025 г., който, прибавен към планирания дефицит за 2024 г. от 6,2 млрд. лева., формира потенциален бюджетен дефицит от 18,1 млрд. лева за следващата година, приближаващ 9% от БВП“, посочват от АИКБ, като виждат в тези данни риск от неустойчива фискална спирала.

През март 2023 г. и министърът на финансите в двата служебни кабинета на Гълъб Донев предвиди риск от 7% бюджетен дефицит в края на 2023 г. и дори предупреди за опасност от фалит на държавата. В крайна сметка по предварителни данни към февруари 2024 г. дефицитът достигна 2,2% от БВП. 

Проектобюджетът за 2025 г. трябва да бъде внесен до 31 октомври 2024 г. Служебното правителство обяви готовност да представи проект след извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Людмила Петкова обаче посочи, че бюджетната рамка ще бъде изготвена след разговори с парламентарно представените партии.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още