IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Евгений Кънев: Има проблем да не изпълним бюджета със заложения дефицит не само тази година

Законите по Плана за възстановяване и устойчивост бъркат в интересите на олигархията и партиите, смята финансистът

22:16 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не само догодина ще имаме проблем, но и тази година има проблем да не изпълним бюджета със заложения дефицит. Така ще се дисквалифицираме за еврозоната, коментира пред БНР финансистът Евгений Кънев. По думите му, за да се постигне 3% дефицит, трябва да се ореже капиталовата програма.

Според Кънев има буфери, които са заложени със самия бюджет, но въпросът е, че това най-вече е за сметка на общините.

„Проблемът с бюджета е много сериозен. Имаме съчетание на три фактора, първият е популисткият. От друга страна, имаме неизпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Имаме също така затруднена икономическа ситуация в страната – над 20 месеца спадат темповете на индустриално производство“, обясни Кънев.

Финансистът отбеляза, че лобистки групи настояват за нисък ДДС, което сериозно удря бюджета, след като страната е във валутен борд. Кънев добави, че заради политическата криза преходните администрации имат проблем със събираемостта на приходите при увеличен сив сектор.

Като основен проблем за изпълнението на бюджета Евгений Кънев посочи неприетите закони, заложени по ПВУ, както и Картата за неутралност. Той твърди, че те ще „бъркат в интересите на създадената олигархия и партиите".

Според него най-добрите решения са равнозначни на реформи, с каквито служебно правителство няма да се заеме.

„Дори да има редовно правителство, заради политическата криза то е с много крехка подкрепа, и понеже всички знаят, че ще има нови избори, никой не смее да прави реформи, а без тях държавата закъсва все повече“, описа ситуацията финансистът и изрази скептицизъм, че бюджетът за следващата година ще бъде приет през тази и „вече се залага мината“, въпреки че се предвиждат по-високи приходи.

„Ще кърпим дупки и ще връзваме бюджета година за година, само и само държавата да върви по някакъв начин“, обобщи в заключение Кънев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още