IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция планира да прибави 60 млрд. евро към бюджета си чрез фискална рокада

Премиерът Мишел Барние трябва да подходи внимателно с данъците, за да не тласне опозицията към вот на недоверие

19:35 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френският премиер Мишел Барние. Снимка: Bloomberg L.P.
Френският премиер Мишел Барние. Снимка: Bloomberg L.P.

Франция планира да прибави около 60 млрд. евро към бюджета си чрез съкращения на разходите и повишаване на данъците през следващата година, докато министър-председателят Мишел Барние се стреми да компенсира нарастващия дефицит и да засили доверието на инвеститорите в страната, съобщава Bloomberg.

Мерките са необходими, за да се свие бюджетният дефицит до 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) от около 6,1% за тази година, посочват правителствени представители, пожелали да запазят анонимност.

Малко повече от две трети от общата сума ще дойде от съкращения на разходите в министерствата, местните власти и системата за социална сигурност, добавят те. Малко под 20 млрд. евро ще бъдат генерирани от временни увеличения на данъците за богатите и големите компании, както и от повишено зелено данъчно облагане.

Постигането на правилния баланс на мерките в бюджета за следващата година е деликатно предизвикателство за Барние, който едва наскоро беше назначен като премиер, а центристката му коалиция не разполага с числеността, за да отблъсне съгласуван опит на опозицията да свали правителството.

В допълнение към натиска, инвеститорите разпродадоха френските облигации през последните месеци поради опасения относно пропускането на целите за намаляване на дефицита и политическата нестабилност, след като предсрочните парламентарни избори доведоха до дълбоко разделена долна камара.

Бюджетът ще бъде внесен в кабинета и парламента на 10 октомври за дебат и евентуални изменения. Много е вероятно Барние в крайна сметка да прибегне до конституционен инструмент, за да заобиколи гласуването, тъй като той няма мнозинство, а във Франция съществува конвенция, която позволява на опозиционните законодатели да се противопоставят на бюджетните законопроекти.

Ако обаче Барние използва тази опция, това дава още един шанс на депутатите да внесат вот на недоверие, за да се опитат да свалят администрацията.

Бюджетът трябва да бъде приет до края на годината.

Текущата парламентарна математика показва, че най-голямата заплаха за оцеляването на неговото правителство ще дойде от крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен. Засега тя казва, че ще се въздържи от вот на недоверие, за да избегне ново потапяне на страната в политически „хаос“.

Все пак Барние трябва да се справи и с критиките в собствения си лагер. Някои депутати от групата, подкрепяща правителството на малцинството, предупредиха, че няма да подкрепят увеличенията на данъците, които рискуват да отменят продължилите седем години политики в полза на бизнеса по време на президентството на Еманюел Макрон.

Целта за дефицит в първоначалния текст, който ще бъде представен на 10 октомври, ще бъде 5,2% от БВП с някои мерки - включително зелено данъчно облагане - които ще бъдат въведени чрез изменение по време на парламентарния дебат.

Общо около половината от 40-те милиарда евро от съкращения на разходите ще дойдат от ограничаване на бюджетите на министерствата. Останалото ще бъде генерирано от забавяне на разходите на местните власти и спестявания в системата за социално осигуряване. Плановете на правителството включват забавяне на индексирането на пенсиите до 1 юли и ограничаване на нарастването на разходите за здравеопазване до 2,8%.

Бюджетът за 2025 г. се основава на прогноза за икономически растеж от 1,1%, която официалните лица описват като разумна предвид малко по-високите очаквания от редица институции, включително от Международния валутен фонд (МВФ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още