IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Барние си спечели малко време начело на френското правителство

Премиерът планира да отложи с две години датата за привеждане на дефицита в рамките на 3% от БВП, планира увеличаване на данъците за богатите и свиване на разходите

16:50 | 02.10.24 г.
Премиерът на Франция Мишел Барние. Снимка: Bloomberg LP
Премиерът на Франция Мишел Барние. Снимка: Bloomberg LP

Първото политическо обръщение на новия министър-председател на Франция Мишел Барние във вторник осигури на правителството му известно време, необходимо за корекция на финансите на Франция.

В реч пред парламента в Париж Барние коментира, че ще отложи с две години – до 2029 г., целевата дата за привеждане на бюджетния дефицит в рамките на 3% от икономическото производство, съобщава Bloomberg.

Той очерта и планове за комбинация от намаления на разходите и повишаване на данъците за богатите и големи компании, добавя агенцията.

Поправянето на публичните финанси на Франция е основно предизвикателство пред Барние, чийто стол силно се клати, защото центристката му коалиция не разполага с числеността, за да отблъсне съгласуван опит на опозицията да свали правителството.

Инвеститорите излизат от френските активи през последните месеци, като рисковата премия по дълга на страната се доближава до най-високото си ниво от времето на кризата в еврозоната.

„Истинският дамоклев меч е нашият колосален финансов дълг“, коментира Барние, който беше назначен на премиерския пост от президента на Франция Еманюел Макрон на 5 септември. „Ако не внимаваме, това ще постави страната ни на ръба на пропастта“, добавя той.

Доходността по френските облигации остана значително по-ниска през деня на фона на широкото пазарно раливъпреки лекото намаляване на ръстовете след изказването на Барние. Спредът между доходността по 10-годишните облигации на Германия и същите облигации на Франция се сви с един базисен пункта до 78 базисни пункта в сравнение с пика от 82 базисни пункта, достигнат в последните дни.

Франция трябва да продаде 10-годишни и други дългосрочни облигации в четвъртък, според агенцията, която управлява дълга на страната.

По думите на Барние бюджетният дефицит ще надхвърли 6% тази година и ситуацията ще се влоши още повече, ако не се предприемат действия. Европейският съюз (ЕС) вече стартира процедура за свръхдефицит срещу Франция и още няколко страни, за да се опита да наложи по-строга фискална дисциплина.

Първата стъпка за новия кабинет на Франция, според Барние, е да се намали дефицитът до 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година. Две трети от това намаление ще дойде от свиване на разходите, а останалата една трета ще се осигури от увеличаване на данъците за богатите и големите компании със „значителни печалби“.

Той казва, че по-високите данъци ще бъдат ограничени във времето и целеви, за да не подкопаят икономическата конкурентоспособност на Франция.

„Изправени пред нашите огромни предизвикателства, ние нямаме избор: нашата отговорност е да намалим тежестта и да си върнем пространството за маневриране с бюджета“, коментира още той.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Правителството вече предупреди миналата седмица, че дефицитът тази година ще бъде много по-голям от първоначално планираните от предишната администрация 4,4%, тъй като данъчните постъпления са разочароващи, а местните власти увеличават разходите. Това тревожи инвеститорите, които започнаха да продават френски активи, когато Макрон разпусна парламента в началото на юни.

Барние получи известна политическа свобода, след като лидерът на крайнодясната партия „Национален сбор“ Марин льо Пен посочи, че няма да подкрепи незабавно вот на недоверие, който левицата се очаква да предложи през следващите дни.

В отговор на Барние Льо Пен коментира пред народните представители, че формацията ѝ "не планира да въвлече страната в хаос". „Национален сбор“ направи отговорен избор да откаже да порицае вашето правителство от самото начало, за да му даде шанс – колкото и безкрайно малък да е той – най-накрая да приложи необходимите мерки за възстановяване“, посочи тя.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Увеличаването на данъците обаче ще подхрани напрежението сред законодателите, вкл. и тези, които подкрепят новия кабинет.

Подкрепата за Барние в парламента на Франция се крепи на съюза между центристкия блок на Макрон и депутати от собствената му консервативна Републиканска партия, които държат по-малко от 50 от 577 места в законодателния орган.

Финансовият министър на Франция Антоан Арман коментира пред RTL, че допълнителният данък ще бъде наложен временно на лица с „много високи“ доходи. По думите му правителството няма да прави „общи“ промени в данъчните групи, които биха засегнали работниците или биха прехвърлили тежестта към средната или горната средна класа.

Предшественикът на Барние Габриел Атал коментира, че законодателите на Макрон са готови да обмислят одобряването на някои мерки, като например данъчното облагане на обратното изкупуване на акции. Той предупреждава обаче, че дори ако увеличенията на данъците са ограничени, това може да отслаби доставчици на големи компании и да увеличи безработицата.

Барние ще подобрява и събираемостта, като ще се предприемат мерки срещу измамите с данъци и социалноосигурителната система на Франция. Правителството „няма да прави чудеса“, казва Барние, но ще преодолява едно по едно препятствията и ще се стреми да отговори на тревогите на французите.

Според отделна публикация на Bloomberg планираните съкращения на разходи и повишаване на данъците през следващата година са за около 60 млрд. евро.

Бюджетът за 2025 г. е изчисляван при 1,1% икономически растеж на Франция и 1,8% средна инфлация. Дългът се очаква да забави ръста си до 115% от БВП от почти 113% през 2024 г.

Очакванията са разходите на Франция през следващата година да достигнат 1,7 трлн. евро, а приходите – 1,56 трлн. евро.

Пълният проект на бюджета за 2025 г. ще бъде представен на 10 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още