IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мелони планира да намали бюджетния дефицит на Италия до 2,8%, за да угоди на Брюксел

Тя ще разчита на нов фискален план, който предвижда потенциално увеличаване на разходите преди изборите

19:02 | 27.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на премиера на Италия Джорджа Мелони планира да намали бюджетния дефицит до 2,8% в рамките на две години, съгласно нов фискален план, който също предвижда потенциално увеличаване на разходите преди изборите, съобщава Bloomberg.

Тъй като страната е в специален режим на наблюдение от Европейския съюз (ЕС), за ​​да се гарантира, че дългът ѝ става по-устойчив, данните, публикувани от финансовото министерство, показват, че бюджетният дефицит ще се намира под ограничението от 3%, наложено от Европейската комисия (ЕК), през 2026 г.

Кабинетът подписа плана за публични финанси по-рано в петък (27 септември), проправяйки пътя за представянето му пред Брюксел. Той залага на схема, която министърът на финансите Джанкарло Джорджети ще използва в бюджета за 2025 г., който трябва да бъде представен следващия месец.

Политиците се нуждаят от около 25 млрд. евро, за да покрият различни ангажименти към избирателите, включително скъпоструващо намаляване на данъка върху заплатите с 10 млрд. евро.

Правителството търси различни източници на допълнителни приходи, включително продажбата на активи, по-дълбоки съкращения на разходите, мерки за отложено пенсиониране и някаква форма на вноски от компании, които са се възползвали от високите лихвени проценти.

Подкрепа за Мелони и нейните колеги беше осигурена от счетоводна ревизия, обявена по-рано тази седмица, която очерта по-високо номинално производство в третата по големина икономика в еврозоната.

Това забележимо намали дълга като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) с почти 3 процентни пункта за 2023 г. Новият план показва, че той дългът запазва възходяща траектория и ще достигне своя връх през 2027 г., по-късно от очакваното. 

Дефицитът за тази година ще бъде 3,8%, по-малко от предишната оценка от 4,3%. За 2025 г. кабинетът предвижда той да се стесни допълнително до 3,3%, след което да падне под тавана на ЕС.

Въпреки че Италия има най-високия дълг в Европа след Гърция, финансовите пазари не са особено притеснени за нейните финанси.

Това е още по-забележимо в момента, като се има предвид засиленото наблюдение на Франция, където инвеститорите по-рано тази седмица започнаха да изискват по-висока премия за риск за нейните облигации в сравнение със съседна Испания.

Мелони приоритизира укрепването на своето правителство, като често заявява амбицията си да издържи цял мандат, в контраст с политическата нестабилност, която отдавна измъчва страната. Планът за ръст на разходите предполага, че тя смята, че това е постижимо, дори на фона на нестабилната коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 34 минути
Италианците десетилетия трябва въобще да нямат дефицити, а не да имат малък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още