IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петкова: България има срок до 20 октомври за промените в ПВУ, за да не загуби средства

Неприетите промени ще струват няколко милиарда лева на България, които трябва да бъдат компенсирани от държавния бюджет

15:56 | 27.09.24 г.
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Най-късно до 15-20 октомври България трябва да изпрати промените по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), за да може Европейската комисия (ЕК) да ги приеме и страната да не загуби средства. Това каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на брифинг в Министерския съвет, предава БТА.

Тя посочи, че за одобрението от страна на ЕК е необходимо вътрешно гласуване и може да отнеме около два месеца.

Петкова обясни, че предложенията за промени са свързани с някои инвестиции, които не могат да бъдат изпълнени в срока на плана – до август 2026 г. По думите ѝ предложенията са да бъде насочен финансов ресурс към проекти, които имат по-голямо национално значение и могат да бъдат изпълнени.

Петкова припомни, че в Народното събрание са внесени две решения – първото е свързано с Пътната карта за климатична неутралност и е по отношение на второто плащане по националния план за възстановяване и устойчивост. То беше включено като допълнителна точка в програмата на последното парламентарно заседание в четвъртък преди предсрочния вот. След скандали и блокиране на работата на Народното събрание от страна на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) обаче до гласуване така и не се стигна.  

Петкова посочи, че България е единствената страна от ЕС, която е получила само първо плащане по Плана.

Тя отново подчерта, че второто плащане по ПВУ, входирано през 2023 г., все още не е изплатено, тъй като е свързано с определени реформи, една от които е пътната карта.

„При неприемането на пътната карта финансовата корекция ще бъде 266 млн. евро, което представлява повече от 30% от заявеното второ плащане в размер на 653 млн. евро“, посочи Петкова.

Второто решение, споменато от финансовия министър, засяга възможността служебното правителство да получи мандат да продължи преговорите с ЕК.

„България няма глава REPowerEU и средствата по нея са 479 млн. евро. Това беше идеята на НС да даде мандат на служебното правителство да продължи преговорите, както и приемането на глава REPowerEU да бъде факт до края на 2024 г.“, обясни Петкова.  

Колко ще струват на страната неприетите промени?

Петкова уточни, че в най-лошия случай България би загубила няколко милиарда лева по ПВУ, ако промените не бъдат приети, а това означава, че тези пари ще трябва да бъдат осигурени от националния бюджет. 

Средствата за довършване на започналите вече инвестиции също ще трябва да бъдат от бюджета, обясни тя.

Финансовият министър допълни, че е възможно да се наложи и връщане на вече получени плащания. 

„Усвояемостта на ресурс на страната ни както по оперативните програми, така и по НПВУ, е около 5-6%. Не може да се придвижи искане за трето и четвърто плащане по ПВУ, защото второто не е завършено“, напомни тя.

„Първото плащане по ПВУ е вид авансово плащане. Второто и следващите са обвързани с реформи и инвестиции. Ако не изпълним две или три от инвестициите по второто плащане, може да се наложи да върнем част от получените по първото средства, защото всяко неизпълнение на реформа се оценява. Например, ако три неизпълнени реформи надвишат размера на искането ни за второ плащане от 653 млн. евро, тогава е възможно да трябва да върнем част от вече получения ресурс“, подчерта Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още