IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Депутатите набързо одобриха още над 1 млрд. лв. за общински проекти

Промените в държавния бюджет бяха приети на две четения в рамките на едно пленарно заседание

11:45 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Народното събрание одобри на две четения в рамките на едно пленарно заседание промените в Закона за държавния бюджет, с които прогнозната стойност на инвестиционната програма за общините се увеличава с над 1 млрд. лв. 

Предложенията, внесени от Министерския съвет преди два дни, бяха одобрени в кратко заседание на комисията по бюджет и финанси в четвъртък. Самото заседание беше отложено на няколко пъти заради продължителните дискусии в пленарна зала, свързани с искането за отстраняване на Антон Славчев като ръководител на Антикорупционната комисия. 

Измененията в общинската инвестиционна програма са изготвени от Министерството на финансите въз основа на постъпилите предложения на кметовете на общини. С приемането на държавния бюджет за тази година беше решено кметовете на общини да могат да предлагат проекти три пъти през годината – до 31 март, до 30 юни и до 30 септември 2024 г.

По време на обсъждането в бюджетна комисия стана ясно, че освен получените до момента в Министерството на финансите 349 проектни предложения, има постъпили още четири, които също ще се включват в инвестиционната програма. С това предложенията стават общо 2889. Прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се намалява с 37 млн. лв., но общата прогнозна стойност за периода 1 януари 2024 – 31 декември 2026 г. се увеличава с близо 1,116 млрд. лв. Към днешна дата от предвидените средства са изплатени едва 185 млн. лв.

При гласуваните промени в държавния бюджет през юли, прогнозната стойност на общинската инвестиционна програма достигна 4,5 млрд. лв. за 2024 г. и общо 6,226 млрд. за тригодишния период до 2026 г. С включените нови проекти общият бюджет достига 7,3 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още