IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кабинетът насочва 2,5 млн. лв. за изследвания за критични и стратегически суровини

Одобрени са близо 1,5 млн. лева за подкрепа на водещи научни проекти в прехода към възобновяеми енергийни източници и безотпадни технологии

18:52 | 18.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

2,5 млн. лева са предвидени за изпълнение на първия 12-месечен етап на националната научна програма „Критични и стратегически суровини за зелен преход и устойчиво развитие“, съобщи пресцентърът на Министерския съвет след решението на правителството. Програмата има за цел да осигури провеждането на фундаментални и научно-приложни изследвания за установяване потенциала на България за добив и преработка на суровини със стратегическо значение за националната и европейската икономика. 

БАН ще партнира в прехода към зелена икономика

Предвижда се изпълнението на програмата да е за пет години в периода 2024 - 2029 г. с общ бюджет от 8,5 млн. лева. От одобрените за първия етап 2,5 млн. лева, 1 милион е за закупуването на изследователска апаратура.

Чрез резултатите от програмата държавата и обществото ще бъдат подпомогнати при справянето с редица предизвикателства като осъществяването на плавен преход към възобновяеми енергийни източници, безотпадни технологии и преработката на първичните ресурси.

Допустими бенефициенти на средства по програмата са акредитирани висши училища, научни организации и природонаучни и минераложки музеи, които трябва да сформират консорциум с водещ партньор Българската академия на науките, която да бъде координатор на програмата.

Шест проекта за изследователи ще привличат учени

Правителството одобри близо 1,5 млн. лева за изпълнението на водещи научноизследователски проекти по Националната научна програма „Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука - (Вихрен) 2021“.

Срокът за изпълнение на програмата е от 2021 г. до 2028 г., а предвиденият общ бюджет за нея е в размер на 7,5 млн. лева. Сегашното финансиране се отпуска за подкрепа на шест изследователски проекта, които ще продължат реализацията си за четвърта поредна година. Те ще допринесат за повишаване на научния потенциал и качеството на висшето образование в България. Това ще спомогне за приличане на водещи и перспективни учени от цял свят, които да участват в обученията и в подготовката на следващото поколение изследователи и иноватори.

Основната цел на програмата е да подобри средата за провеждане на научни изследвания в страната, както и качеството на самите проучвания, което да въздейства за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.

Финансирането е в рамките на разчетените средства в държавния бюджет за настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още