IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заплашва ли ръстът на заплатите конкурентоспособността на българската икономика?

В България има опасност от по-бавно намаляване на инфлацията – средната хармонизирана инфлация е 4,3% и е по-висока от средната в еврозоната – 3%, посочи д-р Емил Калчев

21:00 | 10.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнесът не може дълго време да седи без инвестиции. Ръстът на средната работна заплата в България е над 19% през май и над 18% през юни. Тези ръстове в средносрочна перспектива заплашват конкурентоспособността на българската икономика. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Емил Калчев, главен икономист на ОББ. И добави, че за това допринася и допълнителният фактор на относително ниската цена на заемите, включително и на корпоративния кредит.

„Проблемът на българския бизнес е, че е притиснат между невъзможността да увеличава цените с темп близък до ръста на работната заплата, а в същото време трябва да плаща тези заплати, за да продължи да съществува. Рано или късно този процес ще трябва да се регулира“, коментира той.

Според икономиста ръстът на заплатите е сериозен индикатор във всяка икономика – от една страна, това стимулира потреблението, от друга – насърчава спестяванията и потребителското и ипотечно кредитиране. „Работната заплата е база за всички тези четири неща“, коментира д-р Калчев.

Той напомн, че през първото полугодие българската икономика нарасна с 2%, и обясни, че моторът на растежа е потреблението, силно подкрепено от инвестициите. „Ръстът при тях е между 4% и 6%. Това е много положителна новина на фона на нестабилната политическа ситуация. Трябва да посочим, че в миналите периоди ръстът на инвестициите беше изключително слаб. Сега сме свидетели на някаква компенсация“, смята икономистът.

Д-р Калчев предупреди, че в България има опасност от по-бавно намаляване на инфлацията, а това е важно за приема ни в еврозоната. И добави, че средната хармонизирана инфлация (4,3%) е по-висока от средната в еврозоната (3%).

Икономистът прогнозира, че  очакваното намаление на лихвите на Европейската централна банка този месец би забавило инфлацията в eврозоната. Според него общата картина в еврозоната е малко по-добра от очакваното, въпреки че сериозният проблем е икономиката на Германия, която и през второто тримесечие е в рецесия. „От друга страна, Ирландия и Испания показаха много добри резултати. Българската икономика обаче е по-отворена към Германия и ние понасяме рисковете за това“, отчете д-р Калчев, и добави, че отслабването на китайската икономика също дава отражение на „планетарната икономика“ в цените на суровините.

По думите му актуалната прогноза за България е 2,3% реален ръст за тази година, но трябва да се има предвид и „случващото се до края на годината“.

Има ли опасност от дезинфлация на икономиката ни? Кои са двигателите на българското стопанство? По какъв начин Зелената сделка ще повлияе на конкурентоспособността на европейската икономика? Ще постигне ли баланс новата Европейска комисия между „позеленяването“ на икономиката и рисковете за бизнеса с производството на екологични продукти?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още