IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюно льо Мер: Все още има шанс Франция да постигне целта за дефицита през 2024 г.

Ревизираният бюджет за тази година може да включва мерки като използване на печалбите на енергийните компании, изтъква финансовият министър

21:40 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският финансов министър Брюно льо Мер заяви, че все още е възможно страната да изпълни целите си за намаляване на дефицита за тази година и 2027 г., ако следващото правителство бързо вземе мерки, съобщава Bloomberg.

Според последните изчисления на френското министерство на финансите, ако не бъдат приети нови мерки за икономии, бюджетният дефицит на Франция ще нарасне до 5,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година от 5,5% през 2023 г., вместо да спадне до 5,1%, както правителството целеше доскоро.

На изслушване пред финансовата комисия към Националното събрание Льо Мер каза, че неговият наследник трябва да анулира част от кредитите от 16,5 млрд. евро, които правителството в оставка е поело. Той също така призова за изготвяне на законопроект за промяна на настоящия бюджет за 2024 г. и среща с регионалните власти за ограничаване на увеличаването на техните разходи.

Ревизираният бюджет за тази година може да включва мерки за въвеждане на спрян план за изкупуване на акции и използване на печалбите на енергийните компании, добавя финансовият министър.

„В момента, в който се намираме, който изисква трезво мислене и смелост, можем да посрещнем дефицит от 5,1% през 2024 г.“, казва Льо Мер. „Можем и трябва да постигнем целта от 3% през 2027 г., това е просто въпрос на политически избор“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още