IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С над 3,732 млн. лева от бюджета ще се съфинансират инвестиции от Плана за възстановяване

Средствата са за покриване на разходи за данък върху добавената стойност, който не подлежи на възстановяване чрез данъчен кредит по Закона за ДДС

16:54 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С над 3,732 млн. лева от бюджета се предоставят допълнителни средства за национално публично съфинансиране на дейностите по шест инвестиции от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). С тях ще се покриват разходи за данък върху добавената стойност, който не подлежи на възстановяване чрез данъчен кредит по Закона за данък върху добавената стойност, реши Министерският съвет.

Идентифицирана е необходимост от допълнителен ресурс за шест програми, в които са правени инвестиции от Плана за възстановяване и устойчивост, предаде правителствената информационна служба. 

Първата е в ресора на Министерството на образованието и науката  – „Младежки центрове“. По втората, „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез научни изследвания и иновации“ с наблюдение и докладване ще се заеме Министерството на иновациите и растежа. Третата също е от ресора на МИР – „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции“ („AttractlnvestBG“). При четвъртата, отново МИР трябва да получи допълнително финансиране – „Програма за икономическа трансформация". По направление „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ наблюдение и докладване ще прави Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По програма „Развитие на културния и творческия сектори“ краен получател е Национален фонд „Култура“.

Осигуряването на средства за допълнително национално публично съфинансиране ще допринесе за постигането на целите на инвестициите и изпълнението на ангажиментите на България по НПВУ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още