IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът в бюджета се увеличава до 1,6 млрд. лева към края на август

Неданъчните приходи намаляват заради по-евтините квоти за въглеродни емисии

22:22 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към края на август дефицитът по консолидираната фискална програма (КФП) се увеличава до 1,6 млрд. лева, или 0,8% от очаквания брутен вътрешен продукт (БВП), съобщава Министерството на финансите на базата на предварителните оценки за изпълнението на бюджета. През юли дефицитът беше малко над 972 млн. лева.

От министерството очакват приходите през август да достигнат 46,5 млрд. лева, което е към 62% от годишните разчети. Спрямо края на август 2023 година приходите растат номинално с 4,1 млрд. лева, или 9,6%, което се дължи основно на повечето постъпления от осигуровки и грантовете от европейските фондове.

Неданъчните приходи обаче намаляват заради по-малкото постъпления то продажбата на квотите за емисиите парникови газове. През тази година цената на емисиите е по-ниска от прогнозите, които направи финансовата институция при приемането на Закона за бюджета.

Приходите от дивиденти също намаляват съществено спрямо 2023 година - от 1,55 млрд. лева до едва 0,1 млрд. лева (при планирани 0,34 млрд. лева). Това се дължи основно на решението да не бъде разпределен дивидент от Българския енергиен холдинг (БЕХ) за финансовата 2023 година.

Разходите по КФП възлизат на 48,1 млрд. лева, от които 0,98 млрд. лева са вноските към бюджета на ЕС. Като цяло разходите са в размер на 59% от прогнозните за годината. Те растат на фона на по-високите пенсии, решение за които е взето през юли 2023 година и през юли 2024 година, както и заради по-големите разходи за заплати на учители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още