IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България пласира на външните пазари облигации за 3 млрд. евро и 1,5 млрд. долара

С тройния транш се разшири и диверсифицира инвеститорската база, коментира министърът на финансите Людмила Петкова

17:21 | 29.08.24 г. 8
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерството на финансите (МФ) пласира успешно на международните капиталови пазари облигации в три транша, деноминирани в евро и щатски долари.

Първият транш се състои от деноминирани в евро облигации със срочност осем години, обем от 1,75 млрд. евро и лихвен купон 3,625%.

Вторият транш се състои от деноминирани в евро облигации със срочност 20 години, обем от 1,25 млрд. евро и лихвен купон 4,250%.

Третият транш се състои от деноминирани в щатски долари облигации със срочност 12,5 години, обем от 1,5 млрд. щатски долара и лихвен купон 5,000%.

Нивата на презаписване на емисиите и силният интерес на инвеститорите позволиха значително намаляване на цената на финансиране при 8-годишните облигации до рекордно ниското ниво от 135 базисни точки спрямо осреднения лихвен суап, а при 20-годишните – 190 базисни точки, съобщиха от министерството.

Дебютната емисия облигации в долари също предизвика засилен инвеститорски интерес, като в процеса на пласмент на книжата спредът спрямо референтните американски облигации беше намален до 135 б. т.,  посочват от МФ.

Тройният транш облигации е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, като за първи път от 2002 г. насам България емитира облигации на външните пазари, деноминирани в долари. По този начин емитентът разшири и диверсифицира инвеститорската база и, както редица други държави от Централна и Източна Европа, се възползва от предимствата на изключително ликвидния и дълбок пазар на облигации в долари.

Дълговата операция е в рамките на определения максимален размер от 11,7 млрд. лв., заложен в Закона за държавния бюджет на България за 2024 година, като 10,7 млрд. лв. от него са предназначени за пазарноориентирано дългово финансиране под формата на емисии на ДЦК.

До момента на емисията привлеченото дългово финансиране за тази година е в размер на 1,7 млрд. лв. и е реализирано чрез пласиране на ДЦК на вътрешния пазар в периода април – август 2024 г.

До края на годината Министерството на финансите не планира друго излизане на външните капиталови пазари.

„България успя да пласира при изключително изгодни условия облигационен заем в долари и евро на международните капиталови пазари. Резултатът от пласмента показва, че правилно сме планирали обемите и срочностите, които да предложим на инвеститорите, времето, в което да се проведе трансакцията, и валутите, в които да емитираме облигациите. По този начин страната ни постигна заложените в емисионната си политика цели и диверсифицира инвеститорската си база в условията на волатилна пазарна среда в международен план“, коментира служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

Според нея резултатът от емисията също показва, че доверието на външните пазари в предсказуемата финансова и икономическа политика на България е запазено, независимо от динамичната вътрешна политическа среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 4 минути
До: corner...До: corner хаха, ще връщаме като попове на 5 пр. лихва, а долара ще изчезне само когато сащ изчезнат като държава. Взимаме заеми за да плащаме пенсии и заплати на администрацията които получиха увеличения без никакви икономически обосновки. Без инфлацията и със спазване на бюджетната рамка без дефицит ще изпаднем в рецесия а може и в депресия. Масови съкращения, безработица и срив на имотния пазар. Не виждам кой от нашите герои във властта ще го допусне. Това се нарича ПОПУЛИЗЪМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
corner
преди 26 минути
За доларите добре - няма да връщаме като изчезне долара . Но не мога за разбера защо се повишават доходите и инфлацията при условие че сме в бюджетен дефицит .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 час
До: xapoznai ...ВуйПак не четеш, чети бе момче3.5-4 млрд. евро изтеглени сега за да покрият 1,5 милиарда евро стар заем с падеж следващата седмица и да финансира планирания бюджетен дефицит от 3% от БВП, което е близо 6 млрд. лв.Тоест нищо няма да остане защото дупката в бюджета вече е голяма и трябва да се запълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
xapoznai
преди 1 час
Смятай имотите направо ще отидат в космоса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 час
До: Tikva007...няма да остане за Пеевски. 3.5-4 млрд. евро изтеглени сега за да покрият 1,5 милиарда евро с падеж следващата седмица и да финансира планирания бюджетен дефицит от 3% от БВП, което е близо 6 млрд. лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Az_Kocho
преди 1 час
"евро облигации със срочност 20 години, обем от 1,25 млрд. евро и лихвен купон 4,250%."20 годишна облигация Италия е 4.18 пр. Тоест ние заемаме по скъпо от най задлъжнялата страна в света - сащ и от най задлъжнялата страна в Европа- Италия !!!!!СДЕЛКАТА СИ Я БИВА! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ САМО ТАКА И ШЕ СЕ ПРЕВЪРНЕМ В АРЖЕНТИНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Az_Kocho
преди 1 час
"България успя да пласира при изключително изгодни условия облигационен заем в долари"щатски долари облигации със срочност 12,5 години, обем от 1,5 млрд. щатски долара и лихвен купон 5,000%.""Сериозно ли?!..Днес 20-годишната доходност е 4,22%. 20-годишна облигация...."евро облигации със срочност осем години, обем от 1,75 млрд. евро и лихвен купон 3,625%." това можеше да се заеме на вътрешен пазар и дългът да остане в бг...евро облигации със срочност 20 години, обем от 1,25 млрд. евро и лихвен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 час
Иха!!! Ще има и за украйна, и за избори до дупка, и за Пеевски. И при това толкова изгодно - вземаш 3.5, връщаш 5! На печелившите, които ще връщат - честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още