IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Управляващите в Германия сключиха финално споразумение за бюджета за догодина

Олаф Шолц и неговият кабинет одобриха основния проект миналия месец след седмици на спорове, но финансовият министър впоследствие се усъмни за някои от мерките

10:33 | 17.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управляващата коалиция в Германия сключи окончателно споразумение по проектобюджета за следващата година, проправяйки пътя за изпращането на спорния план за финансите на страната до парламента за разглеждане, съобщава Bloomberg.

Канцлерът Олаф Шолц и неговият кабинет одобриха основния проект миналия месец след седмици на спорове, но финансовият министър Кристиан Линднер впоследствие се усъмни дали някои от мерките може да нарушат конституционните правила на Германия за заемите.

Те включват планирани заеми за държавните железопътни и магистрални оператори и пренасочване на средства, отпуснати по-рано за ограничаване на скока на разходите за електроенергия след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Това означаваше, че социалдемократът Шолц, Линднер от Свободните демократи и министърът на икономиката Робърт Хабек, член на Зелените, който е и вицеканцлер, трябваше да намерят начин да запълнят недостиг на финансиране от около 5 милиарда евро.

„Беше изключително трудно“, каза Линднер в телевизионно изявление в Дюселдорф няколко часа след сключване на споразумението. „Достигнахме границите си във всяко отношение, политическите различия просто са налице“, допълни той.

Проектобюджетът все още включва недостиг на финансиране от около 12 млрд. евро, каза Линднер, добавяйки, че правителството разчита на намаляването на дефицита след актуализиране на прогнозния растеж. Той също така очаква около 9 млрд. евро от по-ниски от очакваните изходящи потоци от целеви средства.

„Проектобюджетът за 2025 г. е готов навреме за консултации в германския Бундестаг“, Шолц написа в петък в публикация на X. „Това означава значителни стимули за сигурността, сближаването и допълнителен икономически растеж“, допълни той.

Първоначалният проект включва нетни нови заеми от 44 милиарда евро през следващата година. В изявление главният говорител на Шолц, Щефен Хебестрайт, посочи, че споразумението ще означава, че сумата ще се увеличи със 7,5 млрд. евро до 51,5 млрд. евро, което все още е в съответствие с конституционния лимит.

Споразумението слага край – поне за момента – на публичните спорове между трите управляващи партии, които повдигнаха въпроси относно способността им да управляват заедно.

Проучванията на общественото мнение показват, че и трите отбелязват значителен спад в подкрепата сред избирателите, като консерваторите от основната опозиция и крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ са съответно на първо и второ място преди следващите избори през есента на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 17.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още