IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германското правителство подписа окончателното споразумение за бюджета за 2025 г.

Предвидени са значителни стимули за сигурността, кохезията и допълнителен икономически растеж, изтъква канцлерът Олаф Шолц

18:19 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата коалиция в Германия сключи окончателно споразумение по проектобюджета за следващата година, проправяйки пътя за изпращането на спорния план за финансиране до парламента за разглеждане, съобщава Bloomberg.

Канцлерът Олаф Шолц и неговият кабинет одобриха основния проект миналия месец след седмици, прекарани в спорове за ограничените средства, като финансовият министър Кристиан Линднер впоследствие се усъмни дали някои от мерките няма да нарушат конституционните правила на Германия за заемите.

Тези мерки включват планирани заеми за държавните железопътни и пътни оператори и пренасочване на средства, отпуснати преди това за ограничаване на скока на разходите за енергия след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Шолц, Линднер и министърът на икономиката Роберт Хабек трябваше да намерят начин да запълнят недостига на финансиране от около 5 млрд. евро.

„Проектът на бюджета за 2025 г. е готов навреме за консултации в германския Бундестаг“, долната камара на парламента, написа Шолц в публикация в социалната платформа X. „Това означава значителни стимули за сигурността, кохезията и допълнителен икономически растеж“.

Първоначалният проект включва нетни нови заеми от 44 млрд. евро през следващата година. В изявление, изпратено по имейл, главният говорител на офиса на Шолц, Щефен Хебестрайт, посочи, че споразумението, сключено в петък, означава, че сумата ще се увеличи със 7,5 млрд. евро до 51,5 млрд. евро, което все още е в съответствие с конституционния лимит.

Споразумението слага край - поне за момента - на публичните спорове между трите управляващи партии – социалдемократи, свободни демократи и зелени - което повдигна въпроси относно способността им да управляват.

Проучванията на общественото мнение показват, че и трите партии са претърпели драматичен спад в подкрепата сред избирателите, като основните опозиционни консерватори и крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ са съответно на първо и второ място преди следващите избори, предвидени за есента на 2025 г.

Проектобюджетът все още включва прогнозиран недостиг на финансиране от около 12 млрд. евро, разкрива високопоставен представител на коалицията.

Правителството разчита на заличаването на дефицита чрез евентуален по-висок от прогнозираното растеж и данъчни приходи, както и на по-ниски от очакваното изходящи потоци на целеви средства, добавя служителят, който говори при условия на анонимност.

Линднер, който оглавява фискално ястребовата Свободна демократична партия, предизвика критики от страна на някои от коалиционните си партньори, като настоя за възстановяване на конституционната дългова спирачка, която беше преустановена по време на пандемията и енергийната криза.

Критиците на механизма, въведен след глобалната финансова криза през 2008-9 г., твърдят, че спирачката пречи на Германия да разположи стотиците милиарди евро, необходими за справяне с предизвикателства като прехода към по-чиста енергия, разширяването на армията и застаряващото население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още