IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приемането на еврото няма да повиши цените и да обезцени заплатите, твърдят експерти

Политическите турбуленции биха имали икономически последствия, но не биха повлияли на приемането в еврозоната

16:14 | 15.08.24 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Законът за въвеждане на еврото дава гаранции, че по никакъв начин въвеждането на еврото в България няма да се отрази на доходите на хората. Всички договори, които са засегнати от закона, не могат да бъдат променяни, цената се превалутира по записания в закона начин. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в коментар за Bulgaria ON AIR.

Депутатите приеха окончателно Закона за въвеждане на еврото, като с него са регламентирани начините за закръгляне след превалутиране на цените на стоки и услуги. 

По думите на Русинова законът е гаранция, че с приемането на еврото няма да се нарушат заплатите на хората. „Важно е, че законодателят се е вслушал в мнението на организациите да има тези 12 месеца на еднакво обозначаване на цените. Законът дава детайли и по отношение на шрифта за обозначаване на цените, така че по никакъв начин потребителите да не влизат в заблуждение. Когато става въпрос за определена стойност, тя се превалутира“, обясни Русинова.

Важно за потребителите е това, че има достатъчно дълъг период, в който те ще могат да обръщат безплатно левове в евро, посочи още тя. 

„Другото, за което Икономическият и социален съвет настояваше, е начинът, по който в малките населени места чрез Български пощи ще бъде осигурена възможност за възрастни да имат възможност да обменят левовете си. Този период на обмяна на валутата в БНБ остава без край. Има период от един месец, в който ще работят двете валути и после ще преминем в евро", разясни председателят на Икономическия и социален съвет. 

Законът регламентира две неща - че цените навсякъде ще бъдат обявени и в лев, и в евро един месец след като България бъде поканена да стане член на еврозоната, тоест няколко месеца преди приемането. Това значи, че няма да има сериозна предпоставка за опасения, че ще се вдигнат рязко цените, тъй като ще има период от няколко месеца, когато ще продължаваме да използваме лева, но цените ще бъдат обявени и в евро, посочи и икономистът Юлиан Войнов. По думите му това е някакъв вид гаранция, че няма да има драстична промяна в цените. Законът казва, че закръглянето на цените трябва да става по официалния курс, каза той.

Според Войнов единствената пречка към настоящия момент, е, че България не изпълнява инфлационния критерий.

"Остана единствено този критерий, но вече имаме реално по-ниска инфлация от тази в еврозоната... В момента в България инфлацията слиза по-стръмно. Политическите турбуленции в страната са една от причините, които могат да ни забавят от гледна точка на приемането и на бюджета. Политическите турбуленции биха имали икономически последствия, но не биха повлияли на приемането в еврозоната", коментира гостът.

"Рискове винаги има. Оттук нататък е ключово важно как ще се развие подготовката на Закона за бюджета за следващата година. Трябва да има постоянна информационна кампания", каза Русинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 2 минути
Медиапул 29 август 2011 15:19"България е втора по срив на цените на жилища в света."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 3 минути
Money bg 12.07.2008 11:22:30"Цените на жилищата по цял свят падат, но не и в България"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 3 минути
Мoney bg 17.01.2007Цeнитe нa жилищaтa в Бългapия мoжe дa ce пoвишaт c нaд 70% пpeз cлeдвaщитe пeт гoдини, във вpъз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 4 минути
Мoney bg 17.01.2007 16:31:38Цeнитe нa жилищaтa в Бългapия мoжe дa ce пoвишaт c нaд 70% пpeз cлeдвaщитe пeт гoдини, във вpъз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 час
Е нали цените на имотите щели да излятят бе?!Или само тенще излетят а другото не, хахахаИли ще стане като през 2009, когато чакахме да влезем в ЕС за да забогатеем от имотите а стана обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още