IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетният дефицит на САЩ надхвърля 1,5 трлн. долара преди края на фискалната година

На годишна база показателят се понижава, показват правителствени данни

22:40 | 12.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бюджетният дефицит на САЩ надхвърли 1,5 трлн. долара два месеца преди края на фискалната година, което е малко по-малко спрямо 2023 г., макар и значително повече от времето преди пандемията, съобщава Bloomberg.

Дефицитът от 1,52 трлн. долара за 10-те месеца до края на юли е намалял с 6% спрямо същия период на миналата година, показват данните на Министерството на финансите, публикувани в сряда. За месец юли дефицитът достига 244 млрд. долара – с 16% по-малко от юли 2023 г., като данните са календарно изгладени. Коригираното свиване от началото на годината е 5%.

По-високите приходи помогнаха за намаляване на дефицита. Постъпленията се повишиха отчасти поради отлагането на данъчните срокове от фискалната 2023 г. за тази година в щати, които пострадаха от природни бедствия. Засегнатите райони включват по-голямата част от Калифорния.

Лихвеното бреме върху неизплатения дълг на САЩ остава голямо препятствие за бюджета. Разходите по лихви през първите 10 месеца на фискалната година възлизат на 956 млрд. долара, което е с 32% повече от 2023 г. Агресивната кампания на Федералния резерв за увеличаване на лихвените проценти, насочена към потушаване на инфлацията, оскъпи дълга за емитиране за федералното правителство.

Среднопретегленият лихвен процент по непогасения лихвоносен дълг на САЩ е 3,33% в края на юли - най-високият от януари 2010 г. и с около половин процентен пункт повече от година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още