IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите от петрол и газ в руския бюджет надхвърлят 1 трилион рубли през юли

От началото на годината в бюджета са влезли 6,7 трилиона рубли от търговията с петрол и природен газ

18:47 | 06.08.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приходите от търговия с петрол и природен газ в руския бюджет достигнаха 1,07 трилиона рубли (почти 12,8 млрд. долара), съобщава "Комерсант", като се позовава на статистиката на Министерството на финансите. Това е увеличение с 45% спрямо юни и с 33% спрямо същия месец на 2023 година.

На годишна база ръстът се свързва с увеличаването на цената на руския петрол, а на месечна - с допълнителните такси върху приходите на петролните и газовите компании, които се внасят в бюджета четири пъти годишно.

Финансовото министерство спря да публикува данни за цената на руския петрол през миналия май, след като успя да намери начин да заобиколи санкциите на Запада и вече не се съобразява с таван върху цената от 60 долара за барел. По данни на "Комерсант" през юни 2023 година цената на петрола сорт "Уралс" е била 55,45 долаара за барел, но през този юни вече има увеличение до 69,58 долара за барел. Сравнението е за цените през юни, защото петролните компании изчисляват дължимите вноски в бюджета на базата на приходите от предходния месец.

Въпреки същественото увеличение, приходите от търговията с петрол се оказват по-малко от очакваното, сочат изчисленията на руското издание. То посочва, че Министерството на финансите има предварителен план за приходите, изчислен на базата на тавана, и според него през юли в руската хазна е трябвало да влязат най-малко 985 млрд. рубли. Получените средства над този праг се изпращат във Фонда за национално благосъстояние, който се използва за балансиране на приходите в по-слабите месеци на търговията.

През юли допълнителните приходи са 94,5 млрд. рубли, а според разчетите на Министерството на финансите в резервния фонд е трябвало да влязат 145 млрд. рубли. От публикация на финансовото министерсво е видно, че очакваният обем допълнителни приходи от петролните компании през август е 166,7 млрд. рубли.

От началото на годината в руския бюджет са влезли 6,7 трилиона рубли (78 млрд. долара) от търговията с петрол и природен газ. Това е увеличение от 62% спрямо първите седем месеца на 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 5 дни
До: Алехандротрябва да потърси и друга инфо, вкл. и да чете госмедии. Аз например от 900 дни, да не казвам всеки ден, но поне през ден преглеждам детайлно икономическите новини в една от най-големите им газета, там се промъкват доста неща, няма как всичко да се скрие. И, когато министърът на икономиката на русия, шефката на руската ЦБ кажат на всеослушание, че "росикономиката е на ръба, че е много изостанала, че има крещяща липса на инвестиции, технологии и работна ръка", човек трябва да се за ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 5 дни
До: Tikva007Ма, не може си толкова наивен, санкциите са съкрушителни, последните две години путин изпращаше цензурирани стат данни на световните медии, всичко бе по мед и масло, а вътре в русия постоянно изскачаха огромен проблем след огромен проблем, дефицит, след дефицит, скот ка цени, до още по-голям скок на цени, докато преди 4 месеца всичко лъсна и се оказа, че "Царят е гол". Човек, ако има самоуважение, не може сляпо да вярва на това, което му предоставят пропагандните медии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Алехандро
преди 5 дни
Хахаха! Баси стотинките! За кое по напред, за 70 милиона пенсионери, за 20 милиона общински и държавни служители, за 4 милиона армия, отделно дребни за "СВО"-то в Украйна! Или пък за 30-те хиляди болници, които са в аварийно състояние - всяка една от 3! Или, за десетките хиляди километри разбити пътища и непостроени такива!? Или за хилядите училища, които липсват, или пък след етническото прочистване на руси, на путин няма да му трябват?! Хахахаха! За нищо не стигат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 5 дни
До: xapoznaiТоя филм вече сме го гледали преди известно време и финала отдавна е ясен . Без интеграция в световната икономика Русия е обречена . Само да напомня на незнаещите , че през Студената война СССР пак си продаваше петрол и газ на свободния пазар , но това не попречи да се превърнат в икономически анахронизъм и да се сринат , че и ние заедно с тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
xapoznai
преди 5 дни
До: Tikva007Информацията е официална от Газпром! Не знам с кого се надбягвам и нищо не съм писал за руската икономика. Вероятно под руска икономика разбираш горива. Останалото писано е също от руските нефтени компании, свиват инвестициите което неминуемо ще доведе до свиване на добивите. Това е спирала - по-малко инвестиции, по-малко добиви, по-малко приходи и т.н. За сметка на това доста други разработват много нови находища. Няма смисъл от тролене, просто ако имаш инфо пиши, може да греша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
Tikva007
преди 5 дни
До: xapoznai: Ти от 2014 г. не си ли чела нещо актуално за руската икономика? Още миналата година всички западни икономически медии, занимаващи се с анализи и прогнози писаха, че нищо от очакваното и прогнозирано от тях не се е случило в руската икономика. Или се надбягваш с тукашните гглъмове като сашка, пенка, датка и сие в олимпиадата за пара-икономисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
xapoznai
преди 5 дни
Приходите от газ отдавна колабираха като държавната компания излезе на загуба... Там предстоят (ако вече не се случват) липса на инвестиции и тотален срив в добивите. Същото ще се случи и с петрола, но там ще отнеме 4-5 години. Причините са същите - изсмукване на капитали и пренасочване към войната, санкциите които затрудняват и оскъпяват търговията и по-ниската продажна цена спрямо конкурентите. С разработването на нови находища при конкуренти горните фактори ще се засилват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 16
sssaaa
преди 5 дни
Как така увеличение? Фekaлният ни облъчва, ще цяла Европа купува вече неРуски газ и че го изгаря, защото никой не го търси и иска. Сега последно кой лъже? Фekaлният или Инвестора?!? Да не се окаже после, че т Зи мерки не работят и Европа прекупува от посредници като Турция? Я си помислете малко, докато някой Евроатлантик не е изревал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
penkiler1415
преди 5 дни
Увеличението на приходите е чудесно но нужното е два пъти по-голямо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още