IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетната комисия одобри Закона за еврото на второ четене почти без дискусии

Предстои финалното му разглеждане в пленарна зала

17:28 | 01.08.24 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси одобриха на второ четене Закона за въвеждане на еврото в България почти без дискусии.

Депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев отправи предложение периодът на двойно използване на двете валути – лев и евро, да се удължи, защото според него „естественият път“ за изтегляне на левовете от обращение е през търговската мрежа.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова обясни, че това би затруднило и бизнеса, и гражданите. Тя посочи, че в държавите, които последно са се присъединили към еврозоната, периодът на двойно обращение е бил две седмици, а предвиденият срок от един месец в България е съгласуван с европейските институции.

Дренчев поиска още срокът, в който могат да се обменят безплатно левове в евро в Български пощи, да се удължи от шест месеца на година. Петкова му отговори и по тази тема, като припомни, че банковите сметки автоматично ще се превалутират в евро. 

Въпросът, който поставяте, е като че ли в държавата всички имат огромен кеш, който трябва да обръщат в банката или в пощите. Това е много притеснително, каза министърът.

Петкова посочи, че гражданите няма да са възпрепятствани да обменят пари в пощите и след изтичането на шестмесечния срок, но срещу комисиона, а безплатно могат да го правят в клонове на Българската народна банка (БНБ). Пощите, макар да са държавна служба, представляват бизнес, който би бил ограничен, ако периодът се удължи на една година, стана ясно от думите на финансовия министър.

След като законът беше одобрен от Комисията, предстои разглеждането му в пленарна зала.

Проектът предвижда на датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, да бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс. Регламентирани са начините за закръгляване след превалутиране на цените на стоки и услуги, банкови сметки, дългови ценни книжа, държавни ценни книжа, държавни и държавногарантирани заеми, ценни книжа, възнаграждения, пенсии, социални помощи и обезщетения и т.н.

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез банкомат, или в офиса на банка, платежна институция и други. От същата дата се предвижда изплащането на заплати, пенсии, обезщетения, паричните и социалните помощи да се извършва в евро.

Използването на двете валути едновременно ще се случва само в рамките на първия месец от въвеждането на еврото, а в рамките на 6 месеца банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в банките, и в някои пощенски клонове.

БНБ ще обменя безплатно, в неограничено количество и без времеви ограничения банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс от деня на въвеждането на европейската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
5d0f345c36
преди 17 минути
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още