IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът одобри на второ четене парите за общински проекти

Дискусиите преминаха в шумни спорове за парите за земеделски производители и проекта за регионална библиотека във Варна

13:14 | 31.07.24 г.
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Промените в държавния бюджет, които засягат актуализацията на списъка с общински проекти, бяха одобрени на второ четене от депутатите в пленарна зала. С последните предложения, изпратени от местните власти, прогнозният размер на финансирането за тригодишния период на програмата (до 2026 г.) става 6,226 млрд. лв., в това число – 4,552 млрд. лв. за 2024 г.

По време на дискусиите при второто четене на бюджета в пленарна зала „Възраждане“ и БСП се опитаха да прокарат идеята да бъде гласуван вторият транш за земеделските производители от т.нар. украинска помощ, одобрена при преговорите на правителството на Николай Денков с протестиращите земеделски производители в началото на годината.

Мнозинството от депутатите обаче подкрепиха заключението на Комисията по бюджет и финанси, че подобни промени в параметрите на бюджета не могат да бъдат внасяни заедно с актуализацията на общинските проекти.

Иван Иванов от БСП заяви, че според него при актуализация на бюджета обсъждането на тези средства не излиза от обхвата на дискусията, а съпартиецът му Георги Свиленски допълни, че това, че Министерският съвет е внесъл предложения по само част от бюджета, не значи, че народните представители не могат да гласуват и други предложения.

Бившият финансов министър и депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Асен Василев припомни, че днешното гласуване е по нова процедура за актуализация, създадена специално за Закона за държавния бюджет за 2024 г.

„Тази актуализация е по чл. 107. Това са само общинските проекти“, подчерта той и допълни, че процедурата не е отворена за предложения на народните представители.

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова също използва парламентарната трибуна, за да внесе разяснение, че според Конституцията законодателна инициатива относно държавния бюджет има само Министерският съвет, а народните представители – по всички останали закони, но не и бюджета.

Петкова припомни, че вече са изплатени 317 млн. лв. като първо плащане, а в споразумението със земеделските производители е вписано, че второто плащане ще е до 30 септември, затова не разбира необходимостта от това тази дискусия да се води през юли.

Депутатите приеха предложението на бившия столичен кмет и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството по програмата за общински проекти да могат да се сключват и от районните кметове в градовете в районно деление.

Най-големият спор в пленарна зала предизвика планираното изграждане на варненска библиотека на прогнозна стойност над 70 млн. лв. със средства, отпуснати по програмата за общински проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още