IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетната комисия одобри на второ четене проектите на общините в държавния бюджет

Гласувани бяха и промените в счетоводния закон и Закона за независимия финансов одит, с които българското законодателство се хармонизира с европейското

18:32 | 30.07.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси в парламента одобриха промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с финансирането на общински проекти.

По време на заседанието беше обсъдено и предложение от доскорошния кмет на София и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова не само кметове, но и районни кметове да могат да сключват споразумения за финансиране на проектиране, строителство и ремонт по т. нар. „Приложение 3“ към бюджета, свързано с общинските проекти. Предстои промените да бъдат разгледани на второ четене и в пленарна зала.

По време на днешното си заседание бюджетната комисия разгледа на първо четене и промени в Закона за счетоводството и Закона за независимия финансов одит, свързани с хармонизиране с европейски регламенти, свързани с устойчивостта, които е трябвало да бъдат приети до 6 юли тази година.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за счетоводството предлага въвеждането в българското законодателство на Директива (ЕС) 2022/2464 във връзка с изменение на Директива 2013/34/ЕС (Счетоводна директива).

С промените се предлага разширяване на докладваната до момента нефинансова информация и увеличаване на обхвата на отчитащите се предприятия, като отчитаната във връзка с устойчивостта информация включва фактори в областта на опазването на околната среда, социалните права и правата на човека, както и управленските въпроси.

Промените предвиждат отчет за устойчивостта да изготвят големите, малките и средните предприятия (с изключение на микропредприятията), чиито прехвърлими ценни книжа са допуснати до търговия на регулирания пазар в държава членка на ЕС (предприятия от обществен интерес), както и от предприятията майки на големи групи предприятия.

Предвижда се и задължение за дъщерните предприятия и клоновете на предприятия, регулирани от законодателството на трета държава, да публикуват отчет за устойчивостта на предприятието от трета държава при определени условия.

Законопроектът предлага и преразглеждане и промяна на стойностите на финансовите показатели за категоризиране на предприятията според размера им, а причината за промяната е продиктувана от инфлационните процеси през 2021-2022 г. и ръста на инфлацията през десетгодишния период между 2013 г. – 2023 г.

Бяха приети и измененията в Закона за независимия финансов одит, които целят повишаване на информационната сигурност относно отчетите за устойчивостта чрез проверка на информацията в отчетите за дейността на предприятията. 

Предстои разглеждането на одобрените законопроекти в пленарна зала. В четвъртък Комисията ще разгледа на второ четене гласуваните вече на първо четене решение за ускоряването на процеса по приемане в еврозоната и Закон за въвеждане на еврото в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още