IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС стартира процедури за прекомерен дефицит срещу седем държави членки

Те са Белгия, Франция, Италия, Унгария, Малта, Полша и Словакия

22:49 | 26.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg
Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg

Държавите членки на ЕС днес одобриха констатациите на Европейската комисия, че седем от 27-те страни на блока имат прекомерни бюджетни дефицити, предаде ДПА. Това дава тласък на официална процедура за прекомерен дефицит.

Страните членки одобриха препоръка на ЕК за започване на процедури относно държавни дефицити, които са твърде големи, и по този начин поемат твърде много нов дълг. Това са Белгия, Франция, Италия, Унгария, Малта, Полша и Словакия.

Целта на процедурите при прекомерен дефицит е да накарат държавите членки да контролират своите бюджети. На теория процедурите могат да доведат до скъпи санкции, но това никога досега не се е случвало.

Страните членки също се съгласиха да запазят отворена съществуваща процедура срещу Румъния.

Отварянето на процедурите означава, че към края на годината членуващите държави в общността ще бъдат помолени да одобрят препоръки от ЕК за това как да се справят с дефицитите в определен период от време, се казва в прессъобщение на ЕС.

Министрите, представляващи своите страни в Съвета на Европейския съюз, взеха отделни решения за всяка от седемте страни членки.

Решенията са взети чрез писмена процедура, а не на заседание на Съвета. На седемте държави не е било позволено да участват в решенията по техните собствени случаи.

Договори, които са в основата на Европейския съюз, гласят, че страните членки не могат да имат по-големи бюджетни дефицити от 3 на сто от техния брутен вътрешен продукт (БВП), както и по-голям държавен дълг от 60 на сто от БВП.

От засегнатите седем държави Италия има най-големият бюджетен дефицит през 2023 година - 7,4 на сто от БВП, според изявлението на ЕС. Унгария има бюджетен дефицит от 6,7 на сто, Румъния - 6,6 на сто, Франция - 5,5 на сто, Полша - 5,1 на сто, Малта и Словакия по 4,9 на сто и Белгия - 4,4 на сто.

"Дългогодишните структурни предизвикателства възпрепятстват конкурентоспособността на ЕС", каза изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис в изявление през юни. "Очакваме с нетърпение да получим национални фискални структурни планове от държавите членки, които намаляват дълга и дефицита и отразяват днешните препоръки", добави той миналия месец.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още